1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Haglund: Suomalaisia sotilaita Irakiin mahdollisesti jo tänä keväänä

Haglundin mukaan kyse on paristakymmenestä kouluttajasta. Vastaavia operaatioita on jo Afganistanissa ja Malissa.

Puolustusministeri Carl Haglund suoritti tarkastuskäynnin Uudenmaan prikaatiin Dragsvikiin 7. tammikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglund vahvistaa Yle uutisille, että Suomi on tekemässä pian päätöksen sotilaskouluttajien lähettämiseksi Irakiin.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta Utva tehnee asiasta päätöksen tammikuun lopulla. Paikalla joukot voisivat ministerin mukaan olla maalis-huhtikuussa.

Haglundin mukaan Irakiin voisi lähteä Suomesta kymmeniä, ehkä 20-30 kouluttajaa. He toimisivat Erbilin kurdialueella Pohjois-Irakissa.

– Tällä hetkellä vastaavia koulutusoperaatioita on Afganistanissa ja Malissa. Koulutettaisiin suomalaisvoimin paikallisia esimerkiksi jalkaväkitehtäviin. Tämä ei siis sisältäisi taistelutehtäviä, Haglund kertoo.

Haglund painottaa, että yksityiskohdista ei voi juuri kertoa, eikä operaation aikataulu ole varma, koska lopullisia päätöksiä ei ole tehty.

Ruotsin ulkoministeri kertoi Ruotsin aikeesta tehdä pian päätös omien sotilaidensa lähettämisestä kouluttajiksi Pohjois-Irakiin. Asiaa on valmisteltu usean maan yhteistyönä.

– Jos menisimme sinne, niin se olisi osa suurempaa kokonaisuutta, jossa olisi muun muassa mainittu Ruotsi ja Saksa ja niin edelleen, Haglund sanoo.

Haglund sanoo, että Erbilin alue on suhteellisen rauhallinen ja siellä on melko turvallista toimia.

– On tietenkin selvää, että kaikkiin rauhanturvaoperaatioihin liittyy riskejä. Se on osa sitä toimintaa.

Haglund uskoo, että hanke saa Suomen eduskunnan tuen. Isis-järjestön harjoittamat julmuudet ovat niin järkyttäviä, että ulkovalloilla on velvollisuus toimia, Haglund katsoo.

– Pidän sitä kyllä maailmanlaajuisesti moraalisen velvollisuutena yrittää estää tämä hirvittävä kehitys. Näin ollen näen, että on loogista, että Suomikin pyrkii olemaan tässä mukana.

Jyrki Hara, Sälen