1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kävelypainotteisen kadun jatkamisesta valitetaan hallinto-oikeuteen Kajaanissa

Noin kymmenen Kajaanin Kauppakadun yrittäjää on allekirjoittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen jätettävän valituksen. Heidän mukaansa kauppa kärsii, jos kävelykatua pidennetään. Kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan tutkimukset osoittavat päinvastaista tietoa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kajaanin kaupungin budjettiin on varattu 700 000 euroa Kauppakadun muuttamiseksi kävelypainotteiseksi kaduksi Koivukoskenkadun ja Kirkkokadun välille. Lauantaina kymmenkunta Kauppakadun yrittäjää kokosi kiireellä nimiä valitukseen.

– Luulin, että päätöksestä ei voi enää valittaa, mutta otin lakitoimistoon yhteyttä, ja sain tietää, että vielä pystyy valittamaan, kertoo Markku Kainulainen Kelloliike P. Kainulaisesta.

Valitusaika umpetui sunnuntaina 11.1.2015, mutta pyhäpäivänä päättynyt aika jatkaa valitusaikaa automaattisesti seuraavaan arkipäivään. Kävelypainotteista katua vastustavat yrittäjät eivät usko, että siitä koituisi heille mitään hyvää.

– Vajaan sadan metrin pätkällä ei ole mitään merkitystä laitetaanko maahan vaikka kultalevyjä. Kiinteistöjen seinät pitäisi kunnostaa, mainosvalot, somistukset ja teippaukset. Ei tämä muutu miksikään, jos kadun pinta muutetaan. Se vaikuttaa meille, jos siitä lähtee puolet parkkipaikoista, sanoo Kainulainen.

Markku Kainulainen sanoo saaneensa asiakkailtakin sellaista palautetta, että liikkeen eteen on päästävä autolla. Kävelypainotteisellä osuudella autoja voisi pysäköidä toiselle puolelle, kun toinen puoli on varattu pelkästään kävelyyn.

"Keskusteltu vuodesta 2007 lähtien"

Kajaanissa 30 vuotta yrittäjänä toiminut Markku Pyy on ollut mukana valituksen teossa. Hän sanoo, että yrittäjät eivät ole saaneet tarpeeksi tietoa asiasta.

– Kajaanin kaupunki on tiedottanut asiallisesti ilmoitustaululla, mutta yrittäjille ei ole suoraan mennyt tietoa vaan kiinteistöyhtiöille, sanoo Pyy.

Kauppakatu on kävelykatuna Kajaanin Raatihuoneentorilta Kirkkokadulta asti. Kävelypainottaisuutta ollaan jatkamassa Kirkkokadun ja Koivukoskenkadun väliselle Kauppakadulle ensi kesänä alkavalla remontilla. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Yrittäjät kritisoivat myös aikataulua. Budjettipäätös tehtiin joulukuussa, joka on yrittäjille kiireisintä aikaa. Kajaanin kaupunkikeskustayhdistyksen (Kakery) toiminnanjohtaja Miiariikka Tervonen ihmettelee kriitiikkiä kummastakin asiasta.

– Tästä on keskusteltu vuodesta 2007 lähtien. Se on ollut tiedossa kaikille, jotka Kakeryn tiedotteita saavat. Kaupunki on tiedottanut Kajaanin yrittäjien ja Kakeryn kautta. Jos ei ole jäsen kummassakaan, niin ei ole ehkä kuullut, mutta valtaosa yrittäjistä kuuluu jompaan kumpaan näistä.

Kaupunki on tiedottanut Kajaanin yrittäjien ja Kakeryn kautta. Jos ei ole jäsen kummassakaan, niin ei ole ehkä kuullut.

Miiariikka Tervonen

– Päätös oli budjettipäätös, ja se tehdään aina joulukuussa. Ei se silloin voi olla väärään aikaan, lisää Tervonen, joka on myös yksi kokoomuksen kajaanilaisvaltuutetuista.

Hän muistuttaa, että Kajaanin kaupunkikeskustan yleissuunnitelma hyväksyttiin kaksi vuotta sitten.

– Ensin tehtiin rantapuisto, nyt päätettiin jatkaa toteuttamista, ja laitettiin rahat budjettiin.

Kysely ja tutkimukset puhuvat kävelyn puolesta

Kävelypainotteista Kauppakadun pätkää vastustavien yrittäjien mukaan Suomessa on jo useita epäonnistuneita kävelykatuja, joiden ympäriltä liikkeet ovat tyhjentyneet.

– Tutkimukset osoittavat päinvastaista. Elävät kaupunkikeskustat on tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan kävelykadulla kauppa käy paremmin, ja ihmiset viipyvät kaupoissa kauemmin, sanoo Kajaanin kaupunkikeskustayhdistyksen puheenjohtaja Miiariikka Tervonen.

Viime kesänä Kajaanin kaupunki tilasi Kajaanin ammattikorkeakoululta kyselyn (siirryt toiseen palveluun) kävelykadusta. Kajaanin Kauppakadun yrittäjistä 80 prosenttia vastasi kyselyyn, kun kyselyn tekijä kiersi kaikki Kauppakadun yritykset.

– 78 prosenttia yrittäjistä kannatti, että Kauppakadun kävelykatua jatketaan, kertoo Tervonen.