Vasemmistoliitto hakee revanssia Lapista

Vasemmistoliitto kärsi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ison tappion Lapissa ja menetti toisen kansanedustajansa. Puolue on saanut valmiiksi ehdokaslistansa, jolla se aikoo ottaa menetetyn paikan takaisin.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Vasemmistoliitto on saanut kevään eduskuntavaalien ehdokaslistan valmiiksi. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa puolue kärsi ison tappion Lapissa ja menetti toisen kansanedustajan paikkansa. Kevään vaaleissa vasemmisto tähtää kahteen paikkaan. Tavoitteen toteutuminen vaatii todennäköisesti yli 20 000 ääntä. Vuonna 2007 vasemmistoliitto sai yli 22 000 ääntä eli kaksi paikkaa on mahdollisuuksien rajoissa.

Lapin piirin toiminnanjohtaja Kati Tervo on tyytyväinen ehdokasasetteluun.

Tällä kokoonpanolla on mahdollisuudet kahteen eduskuntapaikkaan.

Kati Tervo

– Listasta on pyritty saamaan mahdollisimman kattava sekä aloittain että alueellisesti. Uskon, että tällä kokoonpanolla on mahdollisuudet kahteen eduskuntapaikkaan, hän sanoo.

Puoluesihteeri Varajärvellä iso merkitys

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi on ehdolla Lapista. Tervon mukaan ratkaisulla tähdätään nimenomaan kahden ehdokkaan läpimenoon.

– Sillä, että puoluesihteeri asettuu ehdolle Lapissa, on iso merkitys. Lapin vaalipiirissä meillä on mahdollisuus lisäpaikkaan ja tämä on ollut myös Varajärven mietintö asiasta. Sen takia hän asettui ehdolle Lapissa.

Puolueen johdosta ehdolla on myös varapuheenjohtaja Sari Moisanen Kemistä.

Miten Mustajärven potkut vaikuttavat?

Puolueen ainoa istuva kansanedustaja Markus Mustajärvi on myös ehdolla. Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho on tosin erotettu puolueen eduskuntaryhmästä ja he muodostavat oman vasenryhmän. Viime kesänä Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei suostunut ottamaan kaksikkoa takaisin puolueen ryhmään. Asetelma on herättänyt kentällä huolta.

– Kentällä on ollut spekulointia siitä, tuleeko se vaikuttamaan tulokseen. Uskon kuitenkin, että Lapissa on yhtenäiset joukot. Toivon, että tämä ei ainakaan kovin paljoa vaikuta vaalitulokseen

Pasman kohtalo pieni kolaus

Vasemmistoliiton ehdokasasettelu sai kolauksen viime syksynä, kun selvisi että Juha-Petteri Pasma ei voikaan olla ehdokkaana. Ehdokkaaksi häntä esittivät Kittilän ja Kolarin kunnallisjärjestöt.

– Tämä oli pieni takaisku. Juha-Petteri oli meidän EU-vaaliehdokas ja keräsi reilut 1 700 ääntä. Mutta hän valmistui juuri rajavartijaksi, joka rinnastetaan sotilaaseen eikä hän näin ollen ole vaalikelpoinen. Hän on kotoisin Kolarista ja Kolarin kunnallisjärjestö on asettanut ehdokkaksi Inkeri Yrityksen, joka on siellä Tunturi-Lapin ehdokkana.

Suurin osa korkeasti koulutettuja

Vasemmistoliiton ehdokkaista suurin osa on korkeasti koulutettuja. Tervo luottaa siihen, että lista kelpaa myös duunarille.

– Vaikka suurin osa on korkeakoulutettu tai heillä on yliopistotutkinto, niin uskomme kuitenkin, että saamme duunareiden ääniä. Ja kyllä meiltä löytyy myös duunaritaustaisia ehdokkaita.

Vasemmistoliitto on saanut myös nuoria ehdokkaita.

– Ehdokkaiden keski-ikä on 45 vuotta. Olemme todella tyytyväisiä. Alle kolmekymppisiä on kolme, mutta yli kuusikymppisiäkin listalta löytyy.

Ehdokkaita 8 kunnasta

Vasemmistoliiton ehdokasasettelu painottuu Rovaniemelle, jossa asuu viisi ehdokasta. Kemistä ehdokkaita on kolme, jos Varajärvi katsotaan kemiläiseksi. Lisäksi ehdolla on kuudesta kunnasta yksi ehdokas.

– Alueellinen edustavuus on mielestämme hyvä. Siellä on kuitenkin henkilöitä, jotka ovat taustaltaan joltain muulta paikkakunnalta kuin esimerkiksi Rovaniemeltä, mutta asuvat siellä nykyään.

Vasemmistoliiton viisi rovaniemeläistä ehdokasta ovat Jarmo Huhtala, Marianne Ikävalko, Ville Luotola, Eeva Pistokoski ja Vesa Puuronen. Kemiläisiksi on listattu Marko Varajärvi, Sari Ekorre-Nummikari ja Sari Moisanen. Varajärvi asuu Helsingissä, mutta hänellä on talo Kemissä.

Lisäksi ehdolla ovat Utsjoelta Anni Ahlakorpi, Inarista Matti Luukkonen, Savukoskelta Markus Mustajärvi, Kemijärveltä Juha Pikkarainen, Torniosta Tarja Tapio ja Kittilästä Inkeri Yritys.