Leena Harkimo: Palkka-ale voi olla pääkaupunkiseudulla ongelma

Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut kansanedustaja Leena Harkimo (kok.) korostaa, että pääkaupunkiseudun kustannustaso on jo nyt niin korkea, että pienituloisten on vaikea asua Helsingissä. Kuntarajoista sipoolainen Harkimo on kuitenkin valmis luopumaan ja ryhtymään Suur-Helsingin asukkaaksi.

Kotimaa
Yle Helsingin nettistudiossa vieraana kansanedustaja Leena Harkimo
Yle Helsingin nettistudiossa puhetta tällä kertaa mm. terrorismista, palkka-alesta, Suur-Helsingistä ja myös siitä mikä saa kansanedustaja Leena Harkimon (kok.) ärsyyntymään. Toimittajina ovat Marika Ahonen ja Tiina von Martens.

Palkkojen alentaminen voi olla ongelmallista pääkaupunkiseudulla, sanoo kansanedustaja Leena Harkimo (kok.).

Opettajilla tai muilla yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeillä työntekijöillä ei välttämättä ole varaa asua Helsingissä.

Leena Harkimo

Palkka-alea on väläytelty joulun ja uudenvuoden tienoilla yhdeksi ratkaisuksi työpaikkojen säilyttämiseen ja yritysten kilpailukyvyn parantamiseen.

Helsingin seudulla sekä vuokrien että omistusasumisen korkea hinta kuitenkin vaikeuttaa jo nyt pienituloisten elämää. Tämän myöntää myös Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut Uudenmaan kansanedustaja Leena Harkimo.

– Uskon, että maltillinen palkka-ale ja palkkalinja ovat ehdottoman tärkeitä. Meidän pitää saada yhteiskunta taloudellisesti jaloilleen niin, että tämä on kestävää. On kuitenkin totta, että pääkaupunkiseudulla asuminen on kallista ja silloin ollaan siinä tilanteessa, että vaikkapa opettajilla tai muilla yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeillä työntekijöillä ei välttämättä ole varaa asua Helsingissä.

Jos palkkoja alennetaan, olisi vähemmänkin tienaavan väestön ostovoimasta huolehdittava muilla keinoin, esimerkiksi verokevennyksin, Harkimo korostaa.

– Tietysti ostovoima on sellainen mistä täytyy pitää huolta ja löytää siihen ne ratkaisut. Onko se sitten tuloveronalennus vai mikä, sitä pitää katsoa kokonaisuutena. Emme voi liikuttaa vain yhtä palasta, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Yksinyrittäjätkin kipuilevat toimeentulon kanssa

Harkimo on tunnettu etenkin pienyrittäjien puolesta puhujana. Hän muistuttaa, että myös moni yksinyrittäjä on jo nyt varsin pienituloinen.

– Meidän yrittäjyyden rakenne on sellainen, että meillä on jopa 60-70 prosenttia yksinyrittäjiä, jotka ovat hyvin pienipalkkaista joukkoa erittäin monet. Yrittäjyys on niin laaja käsite.

Harkimo on istunut eduskunnassa neljä kautta, vuodesta 1999. Kansanedustajan työt keväällä jättävä Harkimo sysää nyt painetta tulevalle hallitukselle, jotta yhtälö saadaan toimimaan.

– Pitää pitää siitä huolta, että yrityksillä on mahdollisuus työllistää ja tehdä investointeja, siitä meillä on pula. Se vaivaa yleisestikin meillä lainsäädäntöä, että ei osata katsoa kokonaisuuksia vaan tehdään pala palalta ja voi syntyä kokonaisuuksia, jotka eivät toimi. Siinä on tulevallakin hallituksella iso tehtävä.

Koen itseni pääkaupunki-seutulaiseksi eikä minulla ole mitään sitä vastaan, että lyötäisiin kunnat yhteen.

Leena Harkimo

Sipoolainen haluaa Suur-Helsingin

Myös metropolikeskustelu on kuumentunut pääkaupunkiseudulla jälleen viime viikkojen aikana. Kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö väläytti loppuvuodesta, että metropolihallinnon valmistelu pitäisi panna jäihin ja keskittyä ennemmin liittämään kunnat yhteen. SDP ja Vihreät ehtivät tosin Helsingissä tyrmätä ajatuksen saman tien.

Kuntaliitosselvittäjät ovat ehdottaneet Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Sipoon ja palan Tuusulaa liittämistä Suur-Helsingiksi. Lausuntoaika liitosehdotuksesta päättyy tällä viikolla.

Helsinkiä lukuunottamatta kunnat ovat suhtautuneet aiheeseen nihkeästi. Sipoossa asuva Harkimo on kuitenkin toista maata.

– Olen muuttanut pääkaupunkiseudulle vuonna '82. Olen välillä ollut sipoolainen, välillä taas helsinkiläinen ja nyt taas sipoolainen, ja Porista kotoisin. Koen itseni pääkaupunkiseutulaiseksi eikä minulla ole henkilökohtaisesti mitään sitä vastaan, että lyötäisiin kunnat yhteen.

Harkimo muistuttaa, että jokainen Helsingin seudulla asuva tulee jostain eikä kuntarajojen muutoksella ole vaikutusta siihen.

– Itse ylitän kuntarajoja päivittäin sinne tänne ja minusta tärkeämpää on se, että pääkaupunkiseudulla liikenne, asuminen ja palvelut toimivat ja että ne ovat kokonaisuuksia. Ihmiset pääsevät sinne minne haluavat järkevään hintaan eivätkä kuntarajat muodosta siinä esteitä. Siinä mielessä olen Männistön kanssa samoilla linjoilla, että nyt ei ole sen paikka, että rakennetaan uusia hallinnon portaita.