Patrialta komponentteja lähes 100 miljoonalla Puolaan

Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari on komponenttikaupasta huolimatta varsin varovainen vuoden 2015 osalta. Lisää kauppoja tarvittaisiin, ja Puolan komponettitoimituksetkin työllistävät lähinnä suunnittelua.

Kotimaa
Patrian AMV-vaunu.
Patria myi vuonna 2006 kaikkiaan 135 AMV-miehistövaunua Sloveniaan. Myöhemmin suuri osa hankinnoista perutiin. Ville Välimäki / Yle

Puolustusvälinevalmistaja Patria sopeuttaa tuotantoaan moniin ostolykkäyksiin päätyneisiin ajoneuvokauppoihin. Tilaajat ovat myös hyvin varovaisia kauppojen teossa. Hämeenlinnassa miehistövaunuja valmistava Patria on silti tyytyväinen juuri saamaansa komponenttikauppaan Puolaan. Puola on aiemminkin ollut suomalaisten suurasiakas; 2000-luvulla Patria on ollut toimittamassa lisenssikauppoina lähes 700 suomessa suunniteltua vaunua Puolaan.

Patrian AMV-miehistön kuljetusvaunuissa on käynnissä parhaillaan osittainen sukupolvenvaihdos, kun yhtiön uutta teknologiaa sijoitetaan mm. Puolan vaunuihin. Patrian liiketoimintajohtaja Mika Karin ei vielä uskalla luvata lisää työpaikkoja Hämeenlinnaan. Kaikki nykyiset paikatkaan eivät ole vielä näillä kaupoilla turvassa.

– Tilanteen mukaan edetään. Viime vuoden yt-ratkaisuilla haettiin resursseja tähän vuoteen, mutta nyt projekteja on viime vuotta vähemmän. Katsotaan tässä vuoden kuluessa, mikä on sittemmin resurssitarve, pohtii liiketoimintajohtaja Mika Kari.

Tulevaisuutta vaikea ennustaa

Vuonna 2014 yhtiössä tehtiin suurehko leikkaus. Yt-neuvottelujen myötä Patrian Hämeenlinnan tehtailta hävisi toistasataa työpaikkaa.

Täysin turvassa nykyisetkään paikat eivät vielä ole. Liiketoimintajohtaja Mika Kari on hyvin varovainen, ja toivoo uusia ajoneuvokauppoja. Tulevaa vuotta on hänen mukaansa vaikea arvioida etukäteen.

– Työpaikkoja ei suoranaisesti Hämeenlinnaan tule lisää. Oman työn osuus on lähinnä suunnittelua, varsinaista tekemistäkin komponenttikaupoissa on hyvin vähän. Komponentit tulevat alihankkijoilta, kertoo Kari.

Uusia yhteistyökumppaneita

Patrian ajoneuvotehdas sijaitsee Hämeenlinnassa. Vuoden 2015 alussa Hämeenlinnan tehtaat työllistävät kolmisen sataa työntekijää ja toimihenkilöä. Hämeenlinnan lisäksi suunnittelutyötä tehdään Patrian Tampereen yksikössä. Puolalainen valmistaja Rosomak S.A. tekee lisenssillä Patrian vaunuja. Puolalaiset ovat olleet ilmeisen tyytyväisiä vaunuihin, koska Puolan valtio ostaa aiemman 700 vaunun jatkeeksi nyt 200 uudemman tyypin vaunua.

Tammikuun yhdeksäntenä päivänä Patria kertoi aloittavansa yhteistyön norjalaisen Kongsbergin kanssa. Yhtiöt ilmoittivat yhdessä Lähi-idän alueen ajoneuvo- ja asejärjestelmähankkeisiin osallistumisesta. Patrialla on vireillä monia hankkeita ja neuvotteluja, mutta suuret puolustustarvikekaupat ovat nykyään hyvin harvinaisia. Valtiot lykkäävätkin puolustustarvikekauppoja finanssivaikeuksiensa takia.