1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seurakunnat perustaisivat Lappiin krematorion kimpassa

Yksittäiselle seurakunnalle miljoonan euron investointi olisi liian suuri. Tornion ja Kemin seurakunnat olisivat valmiit lähtemään krematorion rakentamiseen mukaan, jos muutkin seurakunnat ja kunnatkin innostuisivat asiasta.

Kotimaan uutiset
Arkku menossa krematorion uuniin
Juha Kokkala / Yle

Meri-Lapin seurakunnat olisivat valmiita perustamaan Lappiin krematorion, mutta vain jos se tehdään yhteistyönä. Yksittäiselle seurakunnalle krematorion rakentaminen olisi liian kallis investointi.

Asiaa pitäisi kuitenkin miettiä, sillä tuhkaukset yleistyvät koko ajan ja Oulun krematorio on jo nyt ruuhkainen.

– Asiasta ei ole aiemmin yhdessä keskusteltu, mutta tuhkaustilanne muuttuu lähivuosina. Krematorion perustamisen taakse pitää saada useita seurakuntia, jotka perustamiseen sitoutuisivat, sanoo Tornion kirkkoherra Martti Puontila.

– Tornion, Kemin tai Keminmaan seurakunnista voisi lähteä porukkaa selvittämään krematorion tarvetta ja kustannuksia, Puontila jatkaa.

Rovaniemen seurakunta on tehnyt vuosia sitten periaatepäätöksen krematorion rakentamisesta, mutta tiukan taloustilanteen vuoksi suunnitelmaa ei ole vielä toteutettu.

Uusi krematorio Meri-Lappiin?

Kemin kirkkoherra Markku Korpelan mielestä merilappilaisia palvelisi parhaiten tällä alueella sijaitseva krematorio.

– Tilanne ei muutu täällä miksikään palveluiden kannalta, jos krematorio rakennettaisiin esimerkiksi Rovaniemelle. Kemissä Paattionlehdon hautausmaalle on merkitty valmis paikka, jonne krematorion voi rakentaa, Korpela toteaa.

Oman krematorion rakentamisen vaihtoehdoksi on väläytelty yhteistyötä Ruotsin kanssa. Pohjois-Ruotsissa on kolme krematoriota - Luulajassa, Kiirunassa ja Jällivaarassa. Parhaillaan selvitellään, mitä yhteistyön aloittaminen vaatisi.

Lue seuraavaksi