1. yle.fi
  2. Uutiset

Urheiluasiantuntija: "Ryhdymme himmailemaan, kun pitäisi painaa lisää kaasua"

Suomalaiset tunnetaan maailmalla sisusta. Me emme anna periksi, vaikka mikä olisi vastassa ja päätä hakataan Karjalan mäntyyn, kunnes se antaa periksi. Sisukaan ei riitä, kun puhutaan voittamisesta. Viime hetkien karvasta kalkkia niellään urheilussa vuodesta toiseen, mutta mistä se johtuu?

urheilu
Mikko Koivu pettyneenä.
Tomi Hänninen

Salibandymaajoukkueen finaali Ruotsia vastaan joulukuussa 2014 päättyi johtoasemasta hopeamitaliin, jalkapallomaajoukkueen EM-karsintojen alku on ollut huono ja muistamme monet finaalitappiot jääkiekon arvokisoissa. Tällaisista asioista suomalaisten penkkiurheilijoiden muistikirjat täyttyvät.

Suomalaisen urheilutoimittamisen Tohtori Jekyll & Mr. Hyde Petteri Sihvonen sanoo, että suomalaisilta pallopelijoukkueilta puuttuu se viimeinen puristus loppuhetkillä.

Peluutti joukkueitaan otteluiden loppuhetkinä jopa uhkarohkeasti

Petteri Sihvonen

– Jostain syystä me ryhdymme himmailemaan tai jarruttelemaan, kun pitäisi painaa lisää kaasua ja ottaa se, mikä on otettavissa. Annoin vajaat kymmenen vuotta sitten kovaa kritiikkiä entiselle HIFK- ja Jokerit-valmentaja Doug Sheddenille, joka peluutti joukkueitaan otteluiden loppuhetkinä jopa uhkarohkeasti. Se vaikutti silloin tyhmyydeltä, mutta niin vain hänen valmentamansa joukkueet venyivät loppuhetkillä voittoihin.

Pieni maa, vähän pelaajia

Pelkkä henkimaailma ei riitä tärkeiden voittojen ottamisessa. Pelaajamateriaalin taso suhteessa vastustajaan on ratkaisevassa asemassa. Suomen jalkapallomaajoukkueen arpaonni oli myötämielinen ennen EM-karsintoja, mutta voitto on lohjennut ainoastaan Färsaarista. Odotukset olivat korkealla Kreikkaa, Romaniaa ja Unkaria vastaan, mutta Huuhkajien taso ei kovassa paikassa riittänyt.

Joukkuelajeissa voittamaan oppii vain voittamalla.

Petteri Sihvonen

– Jalkapallo on maailman suurin laji, harrastajamäärät ovat valtavia ja meillä olosuhteet ovat mitä ovat. En halua mollata jalkapalloihmisiä, mutta realismia on se, että arvokisoihin pääsy voi olla tekemätön paikka, Petteri Sihvonen sanoo.

Mikä voittamisessa on niin vaikeaa?

– Joukkuelajeissa voittamaan oppii vain voittamalla. Nuorten pelaajien pitäisi päästä pelaamaan joukkueissa, jotka voittavat suuria otteluita. Tuolloin he oppisivat sen, mitä voittaminen vaatii. Kun näin tapahtuu, syntyy positiivinen kierre, joka tulevaisuudessa poikii lisää voittoja, Sihvonen toteaa.

Konkarit kasvattavat nuoria voittamiseen

Jääkiekon SM-Liigassa mestaruus on karttanut Rauman Lukkoa vuosikymmenien ajan. Resursseja on riittävästi, pelaajamateriaali on ollut laadukasta, mutta suuret voitot ovat menneet muualle. Petteri Sihvosen mielestä tämän vuoden Lukko tulee keväällä olemaan yksi suurista mestarisuosikeista.

– Siellä on pelaajia, jotka tietävät mitä mestaruuksien voittaminen vaatii. Esimerkiksi Ville Nieminen on voittanut Stanley Cupin, mutta myös kärsinyt karvaita tappioita niin maajoukkueessa kuin Tapparan riveissä.

Hänellä on hiljainen tieto siitä, mitä voittaminen vaatii

Petteri Sihvonen

Hänellä on hiljainen tieto siitä, mitä voittaminen vaatii, ja sen vuoksi ymmärrän, miksi Risto Dufva halusi Niemisen joukkueeseensa.

HPK:n talvi on ollut surullista seurattavaa. Seitsemän ottelun tappioputki katkesi lauantaina Lappeenrannassa, mutta hetkeäkään ei voi hengähtää ”härkäviikkojen” jatkuessa. Viime kauden joukkueesta poistui satoja otteluja kokemusta esimerkiksi Marko Tuulolan lopettamisen myötä.

– Tällaisina hetkinä, kun tappioputki painaa, tarvitaan kokeneita pelaajia. Tuulolan ja Viitaluoman puuttuminen moninkertaistuu. He ovat voittaneet urallaan ja tietävät, mitä sen eteen pitää tehdä. Tällaisten kokeneiden pelaajien esimerkkiä seuraamalla nuoret voivat oppia voittamisen kulttuuria, Petteri Sihvonen toteaa.

Lue seuraavaksi