Pakurin keinotekoinen viljely näyttäisi olevan mahdollista

Viime syksynä lähes 200 koetilalla istutettiin sienirihmastoa sisältäviä puutappeja eli pakuriymppejä koivuihin. Itä-Suomen yliopistolla on saatu alustavia tuloksia siitä, kuinka ympit ovat kehittyneet.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomen yliopisto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Metla istuttivat viime vuonna yhteisprojektissaan sienirihmastoa sisältäviä puutappeja eli pakuriymppejä koivuihin lähes kahdella sadalla koetilalla. Tarkoituksena oli käynnistää tutkimus siitä, onko pakurikäävän keinotekoinen valmistaminen mahdollista.

Yliopistolla ollaan saatu alustavia tuloksia ja niihin ollaan varsin tyytyväisiä.

– 70-75 prosenttia ympeistä näyttäisi onnistuneen, ajankohdasta ja paikasta riippuen. Ei ollenkaan paha tulossa näin alkuvaiheessa, professori Ari Pappinen Itä-Suomen yliopistolta iloitsee.

Ymppäyskohdat ovat muuttuneet ruskeiksi ja pakurikasvainta on alkanut muodostua koivuihin. Vaikka silmämääräisesti kaikki näyttää hyvältä, yliopistolla odotetaan vielä tarkempia tuloksia.

– Tarkistamme vielä dna-sormenjälkianalyysillä, että tosiaan on sitä meidän sinne laittamaa ymppiä. Lopulliset analyysit valmistuvat kevään aikana, Pappinen kertoo.

"Kasvatettua pakuria tarvitaan kymmenien tonnien edestä"

Pakurin kasvatus on herättänyt yhä enemmän kiinnostusta liikemaailmassa. Yliopistolla on tietokannoissaan muutama sata pakurinkasvatuksesta ja -jalostuksesta kiinnostunutta maatilaa ja yritystä. Kysyntää pakurilla riittää ulkomailla asti.

Pakurin kysyntä on niin kovaa, että luonnonkeruu ei kohta enää riitä.

Ari Pappinen

– Järjestimme Luonnonvarakeskuksen kanssa syksyllä yhteistyöfoorumin, johon osallistui yli 50 pakurista kiinnostunutta yritystä. Kävi ilmi, että keinotekoisella pakurilla todella on kysyntää ulkomailla asti.

– Pakurin kysyntä on niin kovaa, että luonnonkeruu ei kohta enää riitä. Jotta kaikkeen kysyntään voidaan vastata, tarvitaan kymmenien tonnien edestä kasvatettua pakuria, Pappinen arvelee.