1. yle.fi
  2. Uutiset

Salolainen: Ruotsin Nato-ratkaisut vaikuttavat Suomeenkin

Ruotsin Sälenissä on käynnissä Sälenissä turvallisuuskonferenssi, jossa porvaripuolueet ovat vaatineet selvitystä Nato-jäsenyydestä.

Kotimaan uutiset
Pertti Salolainen
Pertti SalolainenYle

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mielestä Ruotsin mahdollisella Nato-selvityksellä olisi vaikutusta Suomeen. Hän ihmettelee ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) näkemystä, että näin ei olisi.

– Totta kai sillä on. Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikka on nyt voimakkaassa murroksessa. Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut Ruotsissa nopeaan tahtiin, ja kannattajia on nykyisin jo merkittävästi enemmän kuin vastustajia, Salolainen muistuttaa.

Kahden tuoreen mielipidetiedustelun mukaan ruotsalaisten mielipiteet ovat aiempaa Nato-ystävällisempiä. Yhdessä mittauksessa jopa 48 prosenttia kannatti Nato-jäsenyyttä, toisessa 33 prosenttia.

– Jos Ruotsi päättäisi liittyä Naton jäseneksi, jäisi Suomi Venäjän ohella ainoaksi Itämeren alueen valtioksi, joka on Naton turvatakuiden ulkopuolella. Se muuttaisi turvallisuuspoliittista ympäristöämme radikaalisti. Kyllä Suomen kannattaa seurata Ruotsin toimia tässä asiassa tarkalla silmällä, Salolainen toteaa.

Ruotsin porvaripuolueet ovat vaatineet selvitystä Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista. Puna-vihreä hallitus ei kuitenkaan ole ollut halukas teettämään selvitystä.

Lue seuraavaksi