Ruplan romahdus vei venäläisasiakkaat kaupoista

Venäläisasiakkaat on perinteisesti otettu innolla vastaan vuodenvaihteessa, ja olisi varmaan otettu tänäkin vuonna. Heitä ei kuitenkaan ole juuri näkynyt Haaparannan ja Tornion kaupoissa ja syy on ruplan romahduksessa.

Venäjän ruplan arvonlasku
Haaparannan Ica MAxin kauppias Kåre Mogemark.
Antti Heikinmatti / Yle

Ruplan kurssin romahtaminen on vähentänyt merkittävästi venäläisten ostosmatkailua Meri-Lappiin. Kauppiaat Haaparannalta ja Torniosta kertovat, että joulukaupassa venäläisten määrä putosi nyt puoleen viime joulusta.

– Venäläisiä matkailijoita ei ole. Ja jos heitä onkin, he eivät tahdo ostaa niin paljon kuin aikaisemmin, harmittelee Haaparannan Ica Maxin kauppias Kåre Mogemark.

Venäläisiä ostosmatkailijoita on ollut paljon perinteisesti juuri joulun ja uuden vuoden seudussa. Viime vuoteen asti verovapaa myynti oli hyvässä kasvussa, kertoo Tornion K-Citymarketin kauppias Marko Nurkkala.

– Nyt mennään varmasti jo miinukselle. Venäläisten väheneminen näkyi pian Ukrainan kriisin puhjettua, mutta voi sanoa, että koko vuosi on ollut siltä osin aika hiljainen, Nurkkala kuvailee.

Meri-Lapin kauppojen liikevaihdosta venäläismatkailijat tekevät melko pienen osan, mutta kauppiaille he ovat silti tärkeä asiakasryhmä. Kaupoilla käydessään he eivät usein euroja laske.

– Venäläiset ovat erittäin hyviä asiakkaita. Keskiostos on aika suuri, kehuu Nurkkala.

Kruunun heikkeneminen virkistää rajakauppaa

Ruplan romahtamisen aiheuttama asiakaskato on rajakaupassa uutta. Kurssivaihtelut ovat perinteisesti heilutelleet kauppaa Suomen ja Ruotsin välillä.

Nyt pitkään vahvana ollut kruunu on heikentynyt, mikä suosii Haaparannan kauppiaita ja suomalaisia asiakkaita.

– Kruunun kurssi on ollut huono kolme neljä vuotta. Nyt se on heikentynyt, joten meidän hinnat ovat halventuneet suomalaisille asiakkaille 10-15 prosenttia, sanoo Ica Maxin kauppias Kåre Mogemark.

Suomalaisten osuus esimerkiksi Ica Maxin liikevaihdosta on reilusti suurempi kuin venäläisten, jopa 30 prosenttia.