Etelänavalle tai suolle – energiapolitiikalla tärkeä merkitys koneyritykselle

40 vuotta turvekoneita valmistaneen sotkamolaisen Suokoneen toimintaan ei lama ole vaikuttanut. Lamaa tärkeämpiä asioita ovat tuotteiden laatu ja varaosien saatavuus, myös energiapolitiikalla ja säällä on vaikutusta menekkiin.

Kotimaa
Suokoneen laite traktorin perässä
Suokone

Vuosia jatkunut taantuma ei ole vaikuttanut sotkamolaisen Suokoneen toimintaan. 40 vuotta turvekoneita valmistaneen ja jyrsimiin sekä tiekoneisiin laajentaneen yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 20 prosenttia. Hyvät tuotteet ja toimiva varaosahuolto ovat takeet menestykseen jatkossakin.

– Kieltämättä viime vuoden menekki yllätti meidät aika perusteellisesti, sillä enemmän olisi mennyt mitä ehdimme tekemään, toteaa toimitusjohtaja Sauli Meriläinen.

Suokoneen valmistamia laitteita on myyty ympäri maailmaa. Kaukaisin laite on etelänavalla, jossa Sotkamossa valmistettu jyrsin pitää huolta jäälle tehdyn lentokentän tasaisuudesta. Vaikka Suokoneen perustajat eivät ajatelleet brändäystä, niin he tekivät tuotemerkkiä miettiessään järkevän ratkaisun.

– He ottivat Meri-tuotteen sanana käyttöön silloin, ja ehkä se on ollut sellainen yhdenlainen brändäys, koska sillä tuotemerkillä on tehty hyvin kauppaa, kertoo Meriläinen.

Suokone Oy:n toimitusjohtaja Sauli Meriläinen.
Toimitusjohtaja Sauli Meriläinen.Yle

Suokoneen tulevaisuuteen vaikuttavat asiat ovat hyvin Meriläisen tiedossa.

Viime vuoden menekki yllätti meidät aika perusteellisesti, sillä  enemmän olisi mennyt mitä ehdimme tekemään.

Sauli Meriläinen

– Tähän asti ja tästä eteenpäin energiapolitiikka on tärkeä vaikuttaja, siihen toivoisi sellaista pitkäjännitteisyyttä, että asiakkaat voisivat laskea jonkin politiikan varaan investointeja miettiessään, perustelee Meriläinen.

Turvekoneiden kohdalla myös säällä on oma vaikutus menekkiin.

– Myymme turvekoneita jo keväällä tulevaksi kesäksi. Jos kesä on sateinen, niin seuraavana keväänä kauppa käy laimeammin, sanoo Suokoneen toimitusjohtaja Sauli Meriläinen.