Lentokentän turvatarkastus ei koske kaikkia – Suomessa heitä on vain neljä

Osa suomalaisistakin pääsee lentokoneeseen ilman turvatarkastusta. Matkustusta nopeuttavan etuoikeuden saa, kunhan kuuluu valtion ylimpään johtoon.

liikenne
Ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Petteri Juuti / Yle

Maailmassa on joukko ihmisiä, jotka voivat unohtaa deodoranttiensa pussittamisen, jonottamisen, vöiden irrottelun ja muovikaukaloiden täyttämisen turvatarkastuksessa. Lähes jokainen maa on listannut osan johtohenkilöitään sellaisiksi, joiden virkatehtävissä tehty lentomatka voi alkaa ilman turvatarkastusta.

Jokainen maa määrittele itse virat, jotka mahdollistavat suoraan koneeseen menon. Suomessa listalla ovat presidentti, eduskunnan puhemies, pääministeri ja ulkoasiainministeri.

– Koska olemme tasavalta, listamme on lyhyempi kuin esimerkiksi monissa kuningaskunnissa, joissa kuninkaalliseen perheeseen voi kuulua suuri joukko ihmisiä, kertoo ylitarkastaja Auli Kankkunen Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

Tasavallan presidenttikään ei voi marssia lentokoneeseen ilman tarkastusta, jos lentokentän henkilökuntaa ei ole etukäteen informoitu matkasta. Valtionpäämiehen tapauksessa tiedottamisen työmatkasta hoitaa presidentin kanslia.

Hyvin pitkä perinne

Järjestelmä on ollut käytännössä jo vuosikymmeniä. Auli Kankkunen ei tiedä sen alkuvaiheista.

– En edes tiedä, kuinka kauan näin on toimittu. Ainakin se on ollut käytössä jo 1980-luvulla, jolloin olen itse törmännyt siihen, hän kertoo.

Hän arvelee, että alun perin tavalla on haluttu osoittaa jonkinlaista kunnioitusta valtionjohdolle. Lisäksi ylimmällä johdolla on omat turvahenkilöt.