Puolentoista euron lounaalla ruokahävikki nollaan

Riihimäen kaupunki aloitti maanantaina ylijäämäruuan myynnin. Broilerikastiketta, ohralisäkettä ja salaattia oli tarjolla kahdella koululla, Eteläisellä ja Pohjolanrinteellä. Vaikka ruoka maistui koululaisille hyvin, puolentoista euron hintaisia ruoka-annoksia jäi sopivasti myös muille.

Kotimaa
Ihmiset ottavat ruokaa seisovastapöydästä.
Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen kaupungin keskuskeittiö valmistaa päivittäin 4 700 ruoka-annosta. Ruokaa toimitetaan 15 koululle, kymmenelle päiväkodille ja kolmelle työpaikkaruokalalle. Suosikkiruokia ovat muun muassa uunimakkara ja lihapullat. Keitoista löytyy sekä suosikkeja että inhokkeja. Esimerkiksi vähemmän suosittu kesäkeitto on pudotettu pois listalta.

Näiden kouluannosten hinta-laatu-suhde on kyllä kohdallaan

Markku Laakso

Maanantain ruokalistalla olleen broilerikastikkeen valmistus alkoi jo aamukuudelta. Ruokapalvelupäällikkö Ritva Pitkänen jännitti vielä aamupäivällä sitä, kuinka ruokaa riittää myytäväksi.

– Ehkä sitä jää kymmenkunta annosta näillä kummallakin kahdella koululla, veikkaili Pitkänen.

Veikkaus osui varsin oikeaan. Eteläisellä koululla ruokailijoita kävi seitsemän ja käytännössä ruoka meni kaikki. Pohjolanrinteellä kävi kaksi ruokailijaa.

Tullaan uudestaankin

Markku Laakso uskoo käyvänsä usein koululla syömässä.

– Täällä on erilaista ruokaa verrattuna siihen, mitä kotona tulee tehtyä. Aamulla katselin tulevaa ruokalistaa ja ainakin tämän viikon lista näytti hyvältä. Vaihtelevaa ja monipuolista ruokaa on tarjolla. Tavoite on käydä täällä melkein joka päivä.

– Kotona tulee usein lämmitettyä ja syötyä valmiseineksiä. Näiden kouluannosten hinta–laatu-suhde on kyllä kohdallaan, kehuu Markku Laakso.

– Oikein hyvää. Tänne on hyvä tulla syömään. Kävin juuri uimalassa, joten tänne on hyvä tulla nälkäisenä. Ruokahalu on kohdallaan, kiitteli Aune Juntunen.

– Kyllä se hyvältä maistui. Pikkuisen poikkeaa kotiruuasta. Ohralisäke on vähän outoa, mutta silti se maistui. Todennäköisesti täällä tulee käytyä aika usein syömässä. Täytyy kuitenkin varautua siihen, että ovella on punainen lappu ja silloin on hyvä olla kotona jotain kokattavaa, pohdiskeli Olavi Salonen.

Eija Nieminen myöntää, että aluksi koululaisetkin vierastivat ohralisäkettä, mutta nyt asia on jo toisin. Ulkomailta tuotettu riisi on saanut väistyä kotimaisen, kaiken lisäksi lähellä luomuna tuotetun täysjyväohran tieltä. Kotimaisella lähiruualla on korvattu riisiä niin, että sitä on tarjolla vain yhdessä ruuassa.

Ohralisäke on vähän outoa, mutta silti se maistui. Todennäköisesti täällä tulee käytyä aika usein syömässä.

Olavi Salonen

Koululaiset saavat vaikuttaa ruokalistaan

Riihimäellä koulujen ruokalistoja hiotaan sellaisiksi, että ruoka maistuu mahdollisimman hyvin, kertoo ruokapalvelun aluevastaava Eija Nieminen.

– Meillä kokit ja esimiehet pitävät ruokalistapalavereita ja lisäksi myös nuorisovaltuustosta tulee siihen osallistujia, samoin kouluilta tulee palautetta.

Kouluruokakyselyssä Riihimäen kouluruuat saivat arvosanaksi kouluasteikolla peräti 8½.

– Pääsääntöisesti koululaiset pitävät meidän ruuastamme. Lapset pääsevät myös vaikuttamaan ruokalistaan.