1. yle.fi
  2. Uutiset

Avaruusaseman joululahjat tulivat vihdoin perille

Lähdöstään myöhästynyt Dragon-alus vei kansainväliselle avaruusasemalle tieteellisiä tarvikkeita ja ruokaa, myös hartaasti odotettua sinappia

Ulkomaat
Huoltoalus SpaceX Dragon kiinnittyneenä kansainvälisen avaruusaseman robottikäteen.
SpaceX Dragon -huoltoalus kiinnittyi onnistuneesti kansainväliseen avaruusasemaan maanantaina sen lennettyä Välimeren yllä.

Joulupukki tuli kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle viikkoja myöhässä, kun Dragon-rahtisalus saavutti aseman maanantaina. ISS:n robottikäsi nappasi Dragon-kapselin aseman kylkeen 420 kilometrin korkeudessa Välimeren yllä.

Joululahjojen lisäksi Dragonin lastina oli elintarvikkeita, joita miehistö oli ehtinyt jo kaivata, koska edellinen toimitus oli tuhoutunut rahtialuksen räjähdyksessä lokakuussa. Myös Dragonin laukaisu lykkääntyi kantoraketin ongelmien vuoksi. Matkaan päästiin vihdoin kaksi päivää sitten.

Aseman komentajan Butch Wilmoren mukaan erityisen odotettua lastia oli sinappi, sillä ISS:n maustekaappi oli ehtinyt tyhjentyä täysin. Ruoan lisäksi Dragoniin oli pakattu muun muassa laitteita, joita asema tarvitsee tieteellisissä kokeissaan.

Maahan palaavaa kantorakettia testataan uudelleen ensi kuussa

Sekä tuhoutunut alus Cygnus että Dragon ovat osa Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan yritystä saada ISS:n rahti- ja henkilöliikenne sujumaan ilman Venäjän aluksia. Yhdysvaltalaisalusten rakentajat, Space X ja Orbital Sciences, ovat yksityisyrityksiä, joita Nasa tukee. Kantorakettinsa menettäneen Orbitalin rakettien laukaisulupa on peruttu tältä vuodelta.

SpaceX kokeili tällä lennolla ensi kertaa kantorakettia, josta ensimmäisenä irtoavan vaiheen oli määrä palata meressä kelluvalle laukaisualustalle. Koe kuitenkin epäonnistui aivan viime hetkillä, kun rakettivaihe tömähti alustalle liian kovaa ja hajosi.

Onnistuessaan tekniikka säästäisi huomattavasti rahaa, sillä huollettuna rakettivaihetta voitaisiin käyttää uudelleen. Nykyisellään kantoraketit ovat kertakäyttöisiä. Seuraavaa yritystä kaavaillaan ensi kuuksi.

Dragon palaa Maahan kuukauden kuluttua. Mukaan lastataan asemalta sekä romua ja roskaa että koetuloksia, joiden analysointia jatketaan Maassa. Nasan avaruussukkulaohjelman päätyttyä jo vuosia sitten Dragon on tällä hetkellä ainoa avaruusalus, joka kykenee palaamaan ehjänä. Muut tuhoutuvat ilmakehässä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi