1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epämuodostumista tuli huonekalujen idea

Lahden toriparkkityömaan tieltä kaadetut lehmukset jatkavat elämäänsä huonekaluina. Torin laidalta kaadetuista, vuosikymmeniä vanhoista puista on tehty tuoleja, pöytiä ja muita esineitä. Lehmusten muhkuraiset ja pahkaiset muodot ovat olennainen osa myös näistä puista tehdyissä esineissä.

Laho on syönyt lehmuksen keskustan ja tehnyt puuhun upean reän. Kuva: Juha-Petri Koponen/Yle

Lahden torin laidalla kasvanut, noin kahdeksankymmentävuotias lehmusvanhus oli kaadettaessa jo sisältä laho. Nyt sitä sahattu kaksimetrinen paksu lankku kuitenkin ihastuttaa kellona Pro Puu -gallerian vieraita. Keskellä lankkua on lahon tekemä suuri reikä. Kellon suunnittelija ja tekijä, rakennusarkkitehti Timo Suutari kertoo, että normaalisti samassa kunnossa oleva puu heitetään pois.

– Tässä alkoi viehättämään puun oma olemus ja tuo puun itse tekemä aukko keskellä.

Oksan reikä lankussa antaa tuolin pinnalle luonnetta. Kuva: Juha-Petri Koponen/Yle

Muhkurat, lahoreiät ja oksien paikat panivat puuseppien suunnitelmat uusiksi. Epämuodostumatkin haluttiin mukaan uusiin esineisiin.

– Me annettiin suunnitelmien elää sen mukaan, mitä puu meille kertoi. Normaali tilanne puusepän töissä on se, että olisin ensin sahannut pois kaikki oksat ja tehnyt puusta tasalaatuista liimalevyä. Mutta tässä tapauksessa lähtökohta oli se, että mitään ei poisteta eikä hävitetä, puuseppä Markku Tonttila sanoo.

Lahden tori-isännän tulevaan työpöytään käytetty puu on kasvanut torin laidalla vuosikymmeniä. Kuva: Juha-Petri Koponen/Yle

Puu palaa torille uudessa muodossa

Lahdessa Pro Puu -galleriassa tämän kuun loppuun saakka näytteillä olevat huonekalut päätyvät lopulta lähelle kasvupaikkaansa, toriparkin ja torin lähistön virastoihin. Myös jokainen halukas saa vaikka kotiinsa palan torin vanhoista puista.

– Me ollaan tehty lehmuksista ovikiiloja. Niitä on kaikkien saatavilla näyttelyn aikana, Tonttila lupaa.