1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämmitettävillä varusteilla ulkoilu sujuu paukkupakkasillakin

Aktiiviset ulkoilijat tietävät kuinka suojautua kylmyyttä vastaan. Heille kerrospukeutuminen on tuttua, samoin kuin lämmitettävät hanskat, pohjalliset ja hengityssuojaimet. Pakkassuojavarusteet ovat tuttuja myös ulkotöissä oleville rakennusmiehille.

ilmiöt
Talvivaatteisiin pukeutunut nainen lumisessa maisemassa.
Kaisu Lötjönen / Yle

Ulkoilu kovilla pakkasillakaan ei ole mahdotonta, kunhan muistaa pukeutua sään vaatimalla tavalla. Aktiivisia ulkoilunharrastajia eivät reilun parinkymmenen asteen pakkaset säikäytä pysymään neljän seinän sisällä, vaan rapsakka ulkoilma vetää puoleensa jäätävyydestään huolimatta.

Meri-Lapin urheiluliikkeistä kerrotaan, että himo-ulkoilijat ovat hyvin tietoisia varusteista, jotka mahdollistavat harrastamisen kirpakoillakin keleillä.

– Markkinoilla on muun muassa ladattavilla akuilla lämmitettäviä liivejä, hanskoja ja pohjallisia. Esimerkiksi hanskoissa sormet ja kämmenet pysyvät lämpiminä 3-6 tuntia, urheiluliikkeistä kerrotaan.

Ulkotöissä varusteet tarpeeseen

Kaupoista löytyy myös muutaman euron hintaisia kemiallisia lämmittäjiä, joilla kädet ja jalat tai muut pakkaselle arat kehonosat pysyvät lämpimänä pari tuntia.

Saatavilla on myös maskeja, joissa suun edessä olevat kennot tekevät hengitettävän ulkoilman lämpimämmäksi ja kosteammaksi.

Pakkasvarusteita käydään hakemassa myös työmaille.

– Esimerkiksi muutama vuosi sitten etelästä tulleet rakennusmiehet hakivat erilaisia varusteita tuulivoimalatyömaalle, Kemin Intersportista kerrotaan.

Kerrospukeutuminen kunniaan

Liikkeiden myyjät sanovat aktiivisten liikkujien ja ulkolajien harrastajien olevan hyvin perillä kerrospukeutumisen merkityksestä pakkasilla.

Kylmäinfo-sivuston (siirryt toiseen palveluun)mukaan kylmän ilman vaatetus koostuu yleensä kolmesta kerroksesta. Sisäkerroksessa tulisi olla ihonmyötäiset alusvaatteet, jotta ihon pinnalle jää lämmin, liikkumaton ilmakerros.

Välikerroksen tehtävänä on eristää ja vaatteiden materiaalin tulisi olla kevyttä ja ilmavaa, kuten fleece ja thermopile.

Lämmönhukan estämiseksi ulkovaatteiden pitäisi olla tuulen ja kosteuden pitävät sekä riittävän tilavat.

Pää neuvotaan suojaamaan mahdollisimman isolta alueelta ja päähineen tulee tuulenpitävä. Lisäksi sivuston mukaan käsiin on hyvä valita lapaset sormikkaiden sijasta ja jalkoihin riittävän tilavat kengät, jotta lämmöneristävyys olisi mahdollisimman hyvä.

Lue seuraavaksi