1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi vaitonainen Jyväskylän kirjastopuukotuksen tietovaihdosta

Poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa, otettiinko tieto Jyväskylän kirjastohyökkäyksen uhasta tarpeeksi vakavasti tai oliko tiedonkulussa ongelmia. Yleisötilaisuuden järjestäjät ovat vaatineet selvitystä poliisin toimista ennen tilaisuutta. Keski-Suomen käräjäoikeudessa on kiristetty turvatoimia tänään alkavan puukotusoikeudenkäynnin vuoksi.

Poliiseja tapahtumapaikalla Jyväskylän kirjaston luentosalin ulkopuolella. Kuva: Yle

Poliisi ei halua toistaiseksi kommentoida toimintaansa ennen Jyväskylän kirjastolla pari vuotta sitten tapahtunutta hyökkäystä. 

– Ei me nyt haluta tässä vaiheessa ainakaan lähteä puolustelemaan tai selittelemään, kuinka siinä on toimittu ja miten meidän toimintatapoja on perusteltu, ja onko tämmösiä tiedon katkoksia ollut, en mä siihen sisältöön osaa ottaa kantaa. Eikä se olisi korrektiakaan, kun asia on kesken, toteaa poliisipäällikkö Markku Luoma Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Ei me nyt haluta tässä vaiheessa ainakaan lähteä puolustelemaan tai selittelemään.

poliisipäällikkö Markku Luoma

– Tämän kantelun johdosta me selvitämme asian, ja oikeusasiamies sitten ottaa siihen kantaa.

Yle on kertonut aiemmin, että suojelupoliisi oli pistänyt tilaisuuden niin sanotusti merkille ja informoinut siitä Jyväskylän poliisia.

Puukotukseen johtaneen yleisötilaisuuden järjestäjät ovat vaatineet eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, miksei tieto mahdollisesta uhasta välittynyt poliisin kenttätoimintaan eikä tilaisuuden järjestäjille tai kirjaston henkilökunnalle.

"Lisäjärjestelyjä" oikeudenkäynnin vuoksi

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on kiristetty turvatoimia tänään alkavan puukotusoikeudenkäynnin vuoksi.

Käräjäoikeudesta kerrotaan, että poliisiin on oltu yhteydessä, kuten normaalisti tämänkaltaisissa tilanteissa.

– Aina kun vangittu tuodaan oikeuden eteen, niinkuin tässäkin, tehdään lisäjärjestelyjä. Poliisiin ollaan yhteydessä. Ei tämä ihan jokaviikkoista ole, kertoo käräjätuomari Päivi Kylmälahti.

Käräjillä on syytettynä neljä henkilöä. Yhtä heistä syytetään poliittisten toimintaoikeuksien loukkaamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Kolmea muuta syytetään törkeästä pahoinpitelystä.

Kolme miestä tunkeutui vuoden 2013 tammikuussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tilaisuuteen, jonka aiheena oli äärioikeistosta julkaistu kirja. Tilanne kärjistyi puukotukseen ja pahoinpitelyihin.

Syytetyistä kaksi on tilaisuuteen hyökänneitä henkilöitä, yksi järjestyksenvalvoja ja yksi kärhämään osallistunut sivullinen.