1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU:n siviilitiedustelun johtaja: Huoli kohonneesta terrorin uhasta Euroopassa jatkunut jo yli vuoden

Ilkka Salmen mukaan Ranskan terrori-iskut eivät ole samanlainen käänne kuin syyskuun 11. päivän iskut vuonna 2001.

Ilkka Salmi Kuva: Yle

Euroopan unionin siviilitiedustelun johtaja Ilkka Salmi uskoo EU:n tehostavan rajavalvontaansa Ranskan terrori-iskujen seurauksena.

– EU tulee kiinnittämään huomiota esimerkiksi matkustajatietojen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Rajojen osalta on ollut pohdintaa siitä, miten Schengenin tietojärjestelmää voitaisiin ulkorajoilla jatkossa tehokkaammin hyödyntää. Olen ihan varma, että tämänkaltaista rajavalvontaa tullaan tehostamaan, Salmi sanoo Yle TV1:n  A-studion haastattelussa.

Salmi arvioi, että Ranskan iskut eivät merkitse käännettä Euroopan turvallisuustilanteelle, sillä viranomaiset ovat osanneet ennakoida uhkaa.

– Turvallisuusviranomaiset ovat viimeisen 12–18 kuukauden ajan kantaneet huolta kohonneesta terrorin uhasta Eurooppaan. Pariisin tapahtumat ovat enemmänkin ilmentymä siitä uhasta, ne eivät ole samanlainen käänne kuin syyskuun 11. päivän iskut olivat vuonna 2001. Terrorismin kuva muuttui tuolloin ja sen jälkeen turvallisuusviranomaisilla on ollut selkeämpi käsitys siitä, mikä terrorismin uhka on.

Euroopassa on Salmen mukaan ainakin 2 500 ihmistä, jotka ajattelevat samankaltaisesti kuin Charlie Hebdo -lehteen tehdystä iskusta epäillyt veljekset.

– Tämänhetkisten arvioiden mukaan Euroopasta on lähtenyt esimerkiksi Syyriaan ja Irakiin noin 2 500–3 000 jihadisti-taistelijaa. Se kertoo siitä, että tämänkaltaisia henkilöitä, jotka ainakin teoriassa saattavat olla halukkaita vastaavaan tekoon, on olemassa.

– Lisäksi on olemassa joukko ihmisiä, jotka ainakin hiljaisesti hyväksyvät tämänkaltaisen toimintamallin. Heidän lukumäärästään tuskin kukaan pystyy sanomaan mitään, Salmi toteaa.