Haitin suurjäristyksen viisivuotispäivää vietettiin synkissä tunnelmissa

Haitin nousua jaloilleen kampittaa syvän köyhyyden ja toimimattoman politiikan yhdistelmä.

Ulkomaat
Kuvapari Haitin Port-au-Princestä 14.1.2010  ja 29.12.2014.
Kuvapari Haitin Port-au-Princestä 14.1.2010 (alla) ja 29.12.2014.AFP

Haitissa vietettiin maanantaina muistopäivää viiden vuoden takaisessa valtavassa maanjäristyksessä kuolleiden ihmisten muistoksi. Samalla oli selvää, ettei kyseessä ole taakse jäänyt tapahtuma, sillä kymmenet tuhannet ihmiset ovat yhä kodittomina järistyksen jäljiltä.

Maanjäristyksessä kuoli noin 316 000 ihmistä ja kokonaiset alueet tuhoutuivat maan tasalle. Heti katastrofin jälkeen ulkomaat ja järjestöt riensivät lupaamaan Haitille apua jälleenrakennukseen, ja vaikka lupauksia ei lunastettu samalla innolla ja nopeudella, YK sanoo Haitin saaneet kokonaissummasta tähän mennessä 80 prosenttia.

Iso osa pääkaupungista Port-au-Princestä onkin noussut kivimurskasta entistä ehompana. Kotinsa menettäneistä puolestatoista miljoonasta ihmisestä kuitenkin 70 000 elää edelleen ilman kattoa.

Laskiessaan kukkansa järistyksen uhrien muistomerkille Port-au-Princessa Haitin presidentti Michel Martelly kysyi, miten Haitin käy, jos sinne iskee uusi suuri luonnonmullistus.

Vaaleista ei ole päästy sopuun

Maanjäristyksen tai muun luonnonkatastrofin pelko ei silti ole Haitia pahiten rampauttava asia. Se on syvän köyhyyden ja toimimattoman politiikan yhdistelmä.

Haitissa tuloerot ovat yhä suuremmat kuin missään muualla Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella. Maailmanpankin mukaan yli kuusi miljoonaa runsaan kymmenen miljoonan ihmisen väestöstä elää kansallisen köyhyysrajan alla.

Maanjäristyksen muistopäivänä Haitin parlamenttikausi oli juuri päättynyt ilman, että maalle olisi sovittu uudet vaalit. Poliittinen tyhjiö herättää pelkoja Haitin luisumisesta takaisin presidentinvaltaan, jota ei ole saatu kansalta tai sen edustajilta.

Opposition mukaan se onkin Martellyn tarkoitus. Mielenosoitukset hallitusta vastaan ovat koonneet kerta kerralta enemmän väkeä. Maanantaina kaduilla ei kuitenkaan ollut mielenosoittajia, vaan Port-au-Prince muisti hiljaa kuolleitaan.

Lähteet: AP, AFP