1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Täysjyväviljat saattavat vähentää sydäntautikuolemia

Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat käsitystä täysjyväviljojen terveellisyydestä - myös lisää elinvuosia voi olla luvassa.

Täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

Täysjyväviljojen hyödyt sydämelle on tunnettu pitkään, mutta kuolleisuutta koskevat tulokset ovat olleet epäselvempiä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 74 000 naisen ja 44 000 miehen terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1984–2010. Seuranta-aikana menehtyi 27 000 osallistujaa.

Täysjyväviljoja paljon syövät säästyivät etenkin sydäntautikuolemilta ja myös muista syistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niukasti täysjyvätuotteita. Syöpäkuolleisuuteen täysjyväviljojen syöminen ei silti vaikuttanut.

Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin seurannan aikana pieneni yhdeksän prosenttia jokaista 28 gramman päivittäistä täysjyvävilja-annosta kohden, tulokset osoittivat.

Tulokset vahvistavat käsitystä täysjyväviljojen terveellisyydestä - myös lisää elinvuosia voi olla luvassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.