Haglund puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa: En usko, että Venäjä kokee sen haastavaksi

Puolustusministeri Carl Haglund uskoo, että Suomen lainsäädäntöä muutetaan keväällä tai kesällä siten, että jatkossa Suomi voisi osallistua sukellusvenejahtiin Ruotsissa.

Kotimaa
Carl Haglund
Carl HaglundVesa Moilanern / Lehtikuva

Suomi ja Ruotsi aikovat syventää puolustusyhteistyötään. Siihen kuuluu muun muassa, että maat alkavat harjoitella sukelluvenejahteja yhdessä. Suomen puolustusministeri Carl Haglund sekä hänen Ruotsin kollegansa Peter Hultqvist kertoivat aikeista eilen maanantaina Ruotsin Sälenissä.

– Nämä tapahtumat viime syksynä Ruotsissa ovat osoittaneet, että tällaisia jahteja on hyvä harjoitella. Niitä on helpompi harjoitella Ruotsin kanssa yhdessä, koska heillä on sukellusveneitä ja meillä ei, puolustusministeri Carl Haglund (r.) totesi Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Ruotsi etsi mahdollista sukellusvenettä Tukholman saaristosta lokakuun puolivälissä. Se on epäillyt, että sukellusvene olisi ollut venäläinen. Haglund ei ole huolissaan Venäjän reaktiosta Suomen ja Ruotsin tiivistyvään puolustusyhteistyöhön.

– En usko, että Venäjä kokee sen mitenkään haastavaksi. Tosiasia on, että Suomi ja Ruotsi ovat pitkään tiivistäneet puolustusyhteistyötään, ja se on Suomen ja Ruotsin oma asia. Venäjä on suhtautunut siihen asiallisesti.

– Vaikka Venäjällä olisikin jotakin sitä vastaan, se ei mielestäni olisi syy jättää sitä tekemättä. Onneksi Venäjä ymmärtää, että tämä ei kohdistu heihin, eikä mihinkään muuhunkaan maahan. Emme tiedä, minkä maalainen sukellusvene Ruotsin vesillä oli. Tämä on harjoituskuvio, Haglund vakuutti.

Suomi jatkossa mukaan tositoimiin

Suomen lainsäädäntö estää tällä hetkellä todelliseen sukellusvenejahtiin osallistumisen Ruotsissa. Ulkoministeriön työryhmä käy parhaillaan läpi lainsäädännöllisiä esteitä sotilaallisen avun antamiselle. Haglund uskoo, että lakimuutos tulee eduskuntaan kevään tai kesän aikana.

– Uskon ja toivon, että lakikokonaisuus saadaan eduskuntaan tämän vuoden aikana, käytännössä vaalien jälkeen. Se mahdollistaa sen, että pidemmän päälle jos Ruotsissa olisi tällainen tilanne päällä, ja Ruotsi pyytäisi apua, ja Suomi osaltaan päätyisi siihen, että haluamme auttaa Ruotsia, niin voisimme osallistua tähän, puolustusministeri Carl Haglund kertoi Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Sanomalehti Dagens Nyheter paljasti maanantaina, että Ruotsin puolustusvoimat etsi mahdollista sukellusvenettä aluevesiltään myös marraskuussa. Mahdollinen sukellusvene havaittiin aivan Tukholman keskustan läheisyydessä.

Tänään maanantaina lehti kertoo, että havainnon teki eläköitynyt laivastonupseeri (siirryt toiseen palveluun), joka osallistui vuonna 1982 venäläisen sukellusveneen jahtiin Hårsfjärdenissä.