1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Personal trainereilla on iso valta kuntoilijaan – alalle haetaan työehtoja

Henkilökohtaisen kuntosalivalmennuksen tarjonta on kirjavaa. Personal trainer ja kuntosaliyhtiön johtaja kertovat, että alalle haetaan yhtenäisiä työehtoja.

Ylen aamu
Kuntosali.
Lyökö Suomessa personal trainerina leiville? Miten suuri sesonki vuoden alku on kuntokeskuksille? Keskustelemassa Sats-Elixian maajohtaja Anne Ketola ja fysioterapeutti, personal trainer Marko Kuoppasalmi.

Tammikuu on kuntosalien huippusesonkia, ja samalla personal trainerit eli henkilökohtaiset kuntovalmentajat solmivat uusia asiakkuuksia.

– Tammikuu erottuu, koska se on niin lyhyt intensiivinen jakso, sanoo kuntokeskus SATS-Elixian maajohtaja Anne Ketola.

Personal trainer -tarjonta on kirjavaa

Kuntokompassissa fysioterapeuttina ja personal trainerina työskentelevän Marko Kuoppasalmen mielestä alalle tarvitaan selkeitä standardeja, muun muassa koulutuksen osalta.

– Personal trainereilla on iso vaikutus ihmisten terveyteen. Parhaimmillaan valmennussuhde voi saada aikaan suuria muutoksia ihmisessä sekä henkisesti että fyysisesti, Kuoppasalmi sanoo.

Alan nopea kasvu on aiheuttanut sen, että taustarakenteet eivät ole pysyneet mukana. Tämä on monelle harrastuksesta johdettu työpaikka.

Anne Ketola

Personal trainer -alalla ei työehtosopimuksia ole, ja osa tarjoaa palvelujaan todella halvalla. Tuntihinta voi vaihdella 40 ja 100 sadan euron välillä.

Marko Kuoppasalmi pitää korkeakoulutasoista fysioterapeutin, liikunnanohjaajan tai liikuntatieteen maisterin tutkintoa hyvänä perustana alalle. Hänen mukaansa ongelmana on, että tällä hetkellä alalle pääsee kuka tahansa.

SATS-Elixia-ketjun Ketola sanoo, että aloitteleville personal trainereille järjestetään testit ja sisäinen koulutusohjelma.

– Alan nopea kasvu on aiheuttanut sen, että taustarakenteet eivät ole pysyneet mukana. Tämä on monelle harrastuksesta johdettu työpaikka.

Anne Ketolan mukaan alan toimijat ovat keskustelleet siitä, miten personal trainereille löydettäisiin työehdot ja yleiset raamit. On keskusteltu myös personal trainer -tutkinnosta osana jotakin toista liikunta-alan tutkintoa.

Kuntokeskusten trainerit – sisäänheittotuotteita ja liukuhihnatoimintaa?

Kaikilla kuntosaleilla eivät itsenäiset personal trainerit voi valmentaa.

Jos nätisti sanoisin, niin en pidä kuntosalin personal trainer -toimintaa henkilökohtaisena valmennuksena, vaan  se on kuntosaliohjaamista ja aikamoista liukuhihnatoimintaa.

Marko Kuoppasalmi

– Monella kuntosalilla on omat pt-konseptinsa, eivätkä ulkopuoliset trainerit ole aina tervetulleita, mikä on sinänsä ymmärrettävää. Jos nätisti sanoisin, niin en pidä kuntosalin personal trainer -toimintaa henkilökohtaisena valmennuksena, vaan se on kuntosaliohjaamista ja aikamoista liukuhihnatoimintaa, sanoo Marko Kuoppasalmi.

Anne Ketola myöntää, että osaa ohjauksesta voi pitää sisäänheittotuotteena.

– On niitä personal trainer -ohjauksia, jotka ovat sisäänheittoja jäsenyyteen, mutta on myös ammattimaista ja henkilökohtaista ratkaisua, jossa tavataan viikoittain tai jopa useammin, Ketola sanoo.

Lue seuraavaksi