1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Lopelle puuhataan AirPark-kylää intohimoisille ilmailijoille – oma lentokone parkkiin asunnon viereen

Asunto ja autotalli -yhdistelmä on niin last season. Kanta-Hämeessä Lopella puuhataan kylää, jossa asukkaat voivat ajaa lentokoneensa parkkiin kotinsa viereen. Lopen Räyskälän ilmailukeskuksen kehittäminen AirParkiksi on vihdoin saamassa ilmaa siipiensä alle.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lopella tarkoituksena on paitsi laittaa kuntoon Räyskälän ilmailukeskuksen rakennuksia ja kiitoteitä, niin myös rakentaa alueelle uusia mökkejä ja vapaa-ajanasuntoja. Nykyisin harrastajat käyttävät tukikohtanaan pääasiassa asuntovaunuja.

Teemallisessa AirPark-kylässä asukkaat voivat jättää lentokoneensa parkkiin asuntojensa viereen, kertoo Lopen kunnan kehittämispäällikkö Jyrki Käki.

– Samaan tapaan kun ajat autosi talosi viereen tai talliin, niin lentokone ajetaan asunnon hangaariin tai halliin.

Tällaisia AirPark-kyliä on Euroopassa vain kourallinen, lähin Ruotsissa Taalainmaalla sijaitseva Siljan AirPark (siirryt toiseen palveluun). Siljan vihittiin virallisesti käyttöön vuonna 2009. AirParkissa on kylän nettisivujen mukaan viisitoista asuntoa ja asukkaita noin kymmenestä maasta.

Malmin mahdollisesta alasajosta nostetta

Lopen Räyskälän ilmailukeskuksen kehittäminen AirParkiksi on nyt vihdoin nytkähtämässä eteenpäin. Hanke on ollut vireillä jo vuosia.

– Ensimmäinen esisopimus allekirjoitettiin jo vuonna 2008, mutta silloin se jäi laman jalkoihin, kertoo Käki.

Räyskälän kehittämistä AirParkiksi on jarruttanut myös se, että alueen vuokrasopimus on käytännössä estänyt investoinnit alueelle. Nyt asiasta on päästy alustavan tiedon mukaan sopimukseen maanomistajan eli Metsähallituksen ja vuokralaisen eli Puolustusvoimien kanssa.

Neuvottelujen seurauksena Räyskälä-Säätiö on saamassa 40 hehtaaria sellaista maata käyttöönsä, jolle voi rakentaa. Myös vuokraehtoihin on tulossa sellaisia lievennyksiä, jotka mahdollistavat kehittämistyön käynnistymisen.

Nyt kun esteet on saatu raivattua tieltä, uskotaan hankkeen lähtevän liikkeelle.

– Olemme nyt positiivisella mielellä. Se on nyt tai ei koskaan, sanoo kehittämispäällikkö Jyrki Käki.

Räyskälän kehittäminen on saanut nostetta myös Malmin lentokentän mahdollisesta alasajosta. Jyrki Käen mukaan Malmilta voisi olla toiveissa saada Räyskälään esimerkiksi ilmailualan huolto- ja koulutusyrityksiä.

Lopen kunnanhallitus päätti omalta osaltaan hankeen eteenpäin viemisestä maanantaina. AirParkin esiselvitystyöhön on laskettu kuluvan noin 60 000 euroa.