Kaupungistunut talitintti voi laulaa jo tammikuussa

Vanhan laulun mukaan talitintit laulavat kevätlaulujaan maaliskuussa, mutta nykyaikana ihan mahdotonta ei ole kuulla titityytä jo tammikuussakaan. Citylintujen elinympäristöä lämmittävät valot ja rakennukset, joten valon lisääntyminen saa koiraat heti kevätmielelle.

Kotimaa
Talitiainen puussa.
Talitiaisen on todettu olevan hyvin kekseliäs ravinnon löytämiseksi.Juha Laaksonen / Yle Kuvapalvelu

Nuutinpäiväaamuinen havainto keskellä kaupunkia sai töihin kiiruhtajan höristämään korvia: ihanko oikeasti talitintti laulaa titityytä tammikuun puolivälissä?

– Kyllä se tässä kevään korvalle kääntyessä voi olla niin, vahvistaa tehdyn kuulohavainnon mahdollisuuden Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Seppo J. Ojala.

– Citylinnut ovat siellä cityssä lämpimien valojen ja sähkölämmitysten äärillä rakennusten suojissa. Kun pikkuisenkin alkaa valo lisääntyä, ne voivat aloittaa titityynsä jo soidinääntelyllä, Ojala toteaa ja sanoo, että talitintin lisäksi myös varpunen odottelee aurinkoa ja voi sähkölampun suojissa alkaa tirskutella kevätlaulujaan.

– Se voi alkaa pesiäkin varhaisessa vaiheessa huhtikuun alussa.

Lintujen muutto- ja pesintätilastoista voi Ojalan mukaan tehdä havainnon, että lintujen muutto on vuosien kuluessa aikaistunut jonkin verran, muutamia päiviä tai joillain lajeilla viikkojakin.

Seppo J. Ojalan mukaan kaupunkialueiden linnut hyödyntävät ihmisen toiminnasta syntyvän lämmön esimerkiksi säilyttäessään keräämäänsä ravintoa lämpimien kolojen suojissa. Luonnon säätilalla on kuitenkin yhä merkitystä, sillä kovimmilla pakkasilla Ojala sanoo lintujen vaikenevan. Aurinko ja suojaantuva sää yllyttävät taas laulamaan – samoin kuin lajitoverit, joille laululla ilmoitetaan, kuka on kuka.

– Ärsykkeen antaa toisaalta myös se toinen lajikumppani. Toinen koiraslintu alueella, niin alueen hallitsija antaa siitäkin syystä titityynsä, Ojala sanoo.