Päänahka voi kihelmöidä monesta syystä – jos piina jatkuu, on syytä mennä lääkäriin

Päänahan kutina on tavallista talvella, kun ilma on kuivaa niin sisällä kuin ulkonakin ja iho sekä hiukset pidetään päähineiden alla. Hoidossa pääsee pitkälle perusvoiteella, mutta pahentunut vaiva voi vaatia tutkimuksia.

terveys
Mies raapii hiuksia
Sakari Partanen / Yle

Talvella kuivuvaa ja kutisevaa päänahkaa voi hoitaa sekä kosteuttaa muun ihon tavoin. Ongelmia voi olla pipokaudella muillakin kuin atoopikoilla: päänahka saattaa olla herkkä, sitä saattaa pistellä ja se voi olla kosketusarka.

Päänahan kutina voi johtua monista seikoista, mutta tavanomaista kuivumista voi estää esimerkiksi laittamalla tavallista iholle tarkoitettua perusvoidetta päänahkaan vähäksi aikaa ennen pesua.

Hiusten ja päänahan pesua ei ole syytä vältellä.

– Vettä ei tarvitse missään nimessä pelätä, kun ottaa huomioon, ettei mikään ärsytä, eli shampoot ja hoitoaineet olisivat hajusteettomia ja herkälle iholle soveltuvia, opastaa Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Marjo Tähtinen.

Jos päänahan kosteuttaminen ei auta kutinaan tai jos pään iholla näyttää olevan jopa ihottumaa, asiasta voi olla hyvä kysyä lääkäriltä.

– Usein tarvitaan ihan lääkehoitoa, toteaa Tähtinen.

Luonnonkosmetiikkakin voi ärsyttää

Kaupoissa ja apteekeissa myydään monenlaisia aineita kuivan päänahan hoitoon, muun muassa hoitavia öljyjä ja hiuspohjaa kosteuttavia naamioita.

Jos hiuksia ei halua pestä usein, päänahkaa voi hoitaa pesujen välilläkin.

– Suosittelen käytettäväksi ihan tällaista hoitoainetta tai hoitonestettä, joka jätetään päännahkaan, eikä sitä huuhdella pois, kertoo Itä-Suomen yliopiston apteekin kosmetiikkaosaston osastonhoitaja Terttu Ruuska.

Hänen mukaansa tällaiset hoitoaineet eivät tee hiuksista rasvaisia.

Vettä ei tarvitse missään nimessä pelätä.

Marjo Tähtinen

Päänahan hilseily voi olla joko kuivaa tai rasvaista, joten shampoo kannattaa valita sen mukaan. Kuivuudesta johtuva hilseily ei hoidu hilseshampoolla, mutta muussa tapauksessa siitä voi olla hyötyä.

– Niillä pestään yleensä vähän kuureittain ja välipesuihin on vähän miedommat shampoot. Sillä usein päästään siitä ongelmasta, Ruuska sanoo.

Jos iho on hyvin herkkä, myös esimerkiksi kosmetiikan hajusteet saattavat ärsyttää sitä lisää, joten hajusteeton ja allergiselle suunnattu tuote on varmin valina. Luonnonmukaiseksi luokitellut aineet eivät välttämättä ole parempia.

– Ainahan voi mille tahansa allergisoitua, että siinä mielessä se ei tee siitä vähemmän allergisoivaa, jos mainostetaan että on luonnonkosmetiikkaa tai tämäntyyppistä. Kokeilemalla se selviää, allergianeuvoja Marjo Tähtinen selittää.