Näillä ehdoilla voit hakea passia ilman henkilökohtaista käyntiä poliisiasemalla

Allekirjoitus virallisissa henkilöllisyystodistuksissa on tunnisteena vanha käytäntö, ja passin turvallisuutta on lisätty tuoreella kuvalla ja sormenjälkitunnisteella. Sähköisesti passin voi uusia, jos edellisen passin myöntämisestä on alle kuusi vuotta.

Kotimaa
Allekirjoitus sähköisessä allekirjoituslaitteessa poliisiasemalla.
Heli Sirviö / Yle

Vuoden alusta saakka passihakemuksen (siirryt toiseen palveluun) on voinut laittaa vireille sähköisesti. Jos edellisen passin myöntämisestä on kulunut alle kuusi vuotta eikä passinhakijan nimi ole muuttunut, passin hakeminen ei välttämättä edellytä käyntiä poliisiasemalla.

– Jos sormenjäljet on otettu alle kuusi vuotta sitten ja hakija lähettää myös alle kuusi kuukautta sitten otetun passikuvan sähköisesti, ei henkilökohtaista käyntiä poliisiasemalla enää tarvita. Passin voi myös maksaa verkossa, Marja Lundberg Kajaanin poliisiaseman kansiliasta kertoo.

Sama koskee myös allekirjoitusta. Jos allekirjoitus on annettu alle kuusi vuotta sitten, eikä passinhakijan nimi ole muuttunut, se käy sellaisenaan myös seuraavaan passiin.

– Joka toinen kerta passia haettaessa on myös allekirjoitus uusittava käymällä henkilökohtaisesti poliisiasemalla, toimistosihteeri Anna Karppinen Kajaanin poliisiasemalta selventää.

Poliisin lupapalveluihin pääsee kirjautumaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin kansalaistunnuksilla.

– Passin käsittelyaika on noin kuusi arkipäivää, Anna Karppinen sanoo.

Henkilökortin hakemuksenkin (siirryt toiseen palveluun)voi laittaa vireille verkossa, mutta vielä toistaiseksi se edellyttää käyntiä poliisiasemalla.

Allekirjoitusta varmempia ovat kuitenkin valokuva ja passeissa nykyään olevan sormenjälkitunnisteet.

Esa Heikkinen

Tuore valokuva ja sormenjäljet

Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Esa Heikkinen sanoo, että allekirjoitus tunnistamisen välineenä on vanha, mutta edelleen käytössä.

– Siinä on ajatuksena ollut se, että pikaisessa tilanteessa on tarvittaessa pystytty pyytämään allekirjoitus, jota on verrattua viralliseen henkilöllisyystodistukseen. Allekirjoitusta varmempia ovat kuitenkin valokuva ja passeissa nykyään olevan sormenjälkitunnisteet.

– Passi on tunnistamisasiakirjoista ykkössijalla, ja siinä valokuvan pitää olla vähintään puolen vuoden sisään otettu, Heikkinen kertoo.