Niin makaat kun petaat – hyvällä patjalla näkee kauniimpia uniakin

Kaikki lähtee patjasta. Monien ihmisten selkävaivat johtuvat vanhasta tai vääränlaisesta makuualustasta.

Kotimaa
Moottorisänky
Risto Koskinen / Yle

Hyvän patjan tuntomerkki on yksinkertainen – se pitää kehon vaaterissa.

– Patja ei saa olla liian pehmeä, mutta ei todellakaan liian kovakaan. Keskikova olisi hyvä määritelmä makuualustan kovuudelle, sanoo sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja kuntosaliyrittäjä Heidi Kaprio.

Paras nukkuma-asento ja patja on sellainen, jossa olkapää ja takapuoli painuvat patjaan siten, että selkäruoto on "täysin vatupassissa".

– Testin voi tehdä vain makaamalla, hoksauttaa Kaprio vuosien kokemuksella.

Ostopäätös kannattaa tehdä makaamalla

Heidi Kaprio suosittelee, että sänkykauppaan mentäessä kannattaa tehdä "koemakuu". Takki pois päältä, kengät pois jalasta ja ei muuta kuin koemakuulle pötköttelemään.

Kuntosaliyrittäjä Heidi Kaprio.
Heidi KaprioJari Vesa / Yle

– Asiantuntevan myyjän pitäisi heti nähdä, sopiiko koemaattava patja asiakkaan keholle. Kannattaa testata myös useampia patjavaihtoehtoja, valistaa Kaprio.

Jos sängyn patja on keholle epäsopiva, selkäkivut ovat aamuisin alati seurana. Myös nykytekniikka auttaa nukkujaa.

– Nykyään sängyt ovat kehittyneitä ja esimerkiksi älyvaahtopatja ottaa huomioon nukkujan kehon tarpeet. Älyvaahtopatja muokkautuu kehon painon ja lämmön mukaan, kertoo Askon huonekalumyyjä Tiina Kinnunen.

Moottorisängyt suosittuja

Moottoroidut sängyt ovat yhä suositumpia.

– Moottoroidulla sängyllä voi säätää nukkumisasentoa ja esimerkiksi vähentää kuorsausta. Lisäksi moni katsoo makuuhuoneessa televisiota ja käyttää tablet-tietokonetta, joten on hyvä, että sänkyä voi säätää, sanoo Kinnunen.