Kehon kokemus piirtyy talviseksi tanssiksi Kokkolassa

Kokkolan Talvitanssit on siirtynyt askelen lähemmäs kevättä: maaliskuulle. 18.–22.3. järjestettävä festivaali tarjoilee viiden päivän aikana nykytanssia, elokuvia ja sirkusta. Toiveena on tavoittaa kaikenikäiset.

kulttuuri
Kuva koreografi Virva Talosen teoksesta Vuosirenkaat.
Kuva koreografi Virva Talosen teoksesta Vuosirenkaat.Uupi Tirronen

Kokkolan Talvitanssit (siirryt toiseen palveluun)askelletaan tänä vuonna helmikuun sijasta maaliskuussa. Viiden päivän aikana tarjolla on nykytanssia, uutta sirkusta ja tanssielokuvia. Vuoden 2015 festivaalin taiteellinen johtaja Mia Malviniemi on rakentanut ohjelmiston niin, että se tarjoaisi jotain kaiken ikäisille katsojille.

Kantavia ajatuksia ohjelmiston taustalla ovat ihmisyys, inhimillisyys, muistot ja historia.

– Kehollisuus siinä mielessä, mitä historiaa ja kokemusta meidän kehossamme on, pohtii Mia Malviniemi.

Tällaisia töitä ovat muun muassa Malviniemen oma Heijastuksia toiseen valoon. Koreografi Virva Talosen nykytanssiteos Vuosirenkaissa muun muassa pitkän linjan tanssitaiteilijat Arja Raatikainen ja Marjo Kuusela käsittelevät henkilökohtaista ja kollektiivista historiaa viiden eri vuosikymmenillä syntyneen naisen näkökulmasta.

Uutta sirkusta tapahtumassa edustaa 
Ilona Jäntin Handspun, joka yhdistää ilma-akrobatiaa ja elävää musiikkia. Malviniemen mukaan sirkuksen tuominen festivaaleille on ollut mielessä aiemminkin. Se on kuitenkin haastavaa, sillä sirkus vaatii teknisesti ympäristöltään paljon.

Oheistapahtumia taitelijatapaamisesta seminaariin

Lauantaina ohjelmassa on kaksi osaa Valtteri Raekallion teoksesta Mihin valo katoaa? Samana iltana nähdään myös Malviniemi Companyn Heijastuksia toiseen valoon. Vuonna 2011 perustettu vaasalainen tanssiryhmä on ainoa ammattitanssiryhmä Pohjanmaalla. Musiikista vastaa kokkolalainen haitaristi Antti Paalanen.

Sunnuntaina lapsille ja koko perheelle tarjoillaan Glims&Gloms-tanssiryhmän leikkivän liikkeen tanssiteos, jossa seikkailevat Atomi, Protoni ja Molekyyli. Siinä geometria ja tanssi yhdistyvät värikkäässä ja hyväntuulisessa esityksessä.

Festivaalin aikana perjantain ja lauantain esitysten jälkeen yleisö voi tavata illan koreografin Tapaa taiteilija -tilaisuudessa. Kaupunginteatterin yleisölämpiössä esitetään lisäksi kahden päivän aikana kuusi suomalaista tanssielokuvaa.

Talvitanssien oheisohjelmisto levittäytyy myös Kälviälle ja Lohtajalle Yllätysvierailu-esityksellä. Keski-Pohjanmaan opiston tanssinopiskelijat esittävät teoksen Koloro.

Kaupunginteatterin yleisölämpiössä on festivaaliviikonlopun ajan myös valokuvanäyttely. Vuosittaisen seminaarin aiheena on tänä vuonna tanssi- ja liiketerapia. Seminaariin liittyvä työpaja on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ja kasvatuksen ammattilaisille ja opiskelijoille.