1. yle.fi
  2. Uutiset

Ääkköset nimessä voivat vaikeuttaa matkustamista – yksiselitteistä ohjetta niiden käsittelyyn ei löydy

Jos nimessä on ääkkösiä, saattaa matkustusasiakirjojen kanssa tulla ongelmia. Lentolippuja varattaessa ääkköset kannattaa matkatoimiston mukaan korvata ae-, oe- ja aa-versioilla, sillä ä:n kääntäminen a:ksi ja ö:n o:ksi aiheuttaa hankaluuksia joissakin maissa. Esimerkiksi Finnairin oma järjestelmä hoitaa kuitenkin ääkköset tiputtamalla pisteet kirjaimen päältä.

Kotimaan uutiset
Lähtöselvityksen itsepalvelupiste Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Yle

Matkatoimiston suositukset ohjaavat siihen, että ääkkösnimi pitäisi kirjoittaa lentolippuihin hiihtokisoista tutulla tavalla. Siinä Ä muuntuu ae:ksi, Ö oe:ksi ja Å aa:ksi. Kotimaan lentolipuissa käy vielä pisteiden tiputtaminen eli Määttä voi olla Suomessa Maatta. Suositeltavaa on kuitenkin lentää kotimaassakin Maeaettaena, neuvoo myyntivirkailija Nina Alajoki Kokkolan Matka Teamista.

Tarkimmat maat ovat USA ja osa Aasian valtioista. USA:han matkustettaessa pitää vielä muistaa se, että ESTA:ssa eli maahan vaadittavassa matkustusluvassa nimen pitää vastata lentolipussa olevaa nimeä kirjoitusasua myöten.

– Tärkeintä on katsoa, että nimi vastaa passissa sivun alalaidassa olevaa konekielistä nimeä, muistuttaa Alajoki.

Matkustajat törmäävät nimenkirjoituksen ongelmiin usein, sanoo Nina Alajoki:

Toimistovirkailija Nina Alajoki Kokkolan Matka Teamista.
Toimistovirkailija Nina Alajoki Kokkolan Matka Teamista.Raila Paavola / Yle

– Sitä tapahtuu paljon: asiakkaat ovat varanneet matkan niin, että tulee kentällä ongelmia.

Käytännössä ongelmat tarkoittavat Alajoen mukaan useimmin sitä, että kentällä koneellisen lähtöselvityksen sijasta joutuukin jonottamaan luukulle, ja silloin voi tulla kiire.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat: Finnairin ohjelma kuitenkin pudottaa ääkkösistä pisteet eikä ae-muotoa tarvita, sanoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä. Hän ei myöskään itse ole joutunut hankaluuksiin matkustaessaan, vaikka Päivyt on lipuissa muodossa Paivyt.

Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksiköstä kerrotaan myös, ettei yleispätevää ohjetta ääkkösten kanssa matkustaville ole.

Lue seuraavaksi