Eduskuntavaalit: Kilometreissä, karamelleissä ja kahvilitroissa ei säästellä

Maamme toreilla jaetaan tänäkin keväävä useita kattilallisia soppaa ja vaalilupauksia. Äänestäjiä kalastellaan myös makeisilla ja ilmaistavaroilla. Lisäksi eduskuntavaalien lähestyessä äänestäjien perässä ajetaan tuhansia kilometrejä.

ilmiöt
Soppaa kauhotaan lautaselle
YLE

Kainuussa eri puolueiden kenttäväki on valmiina tuleviin eduskuntavaaleihin. Toimistoissa piirien toimijat miettivät ehdokkaiden kanssa, kuinka äänestäjä saadaan pysäytettyä.

– Itse olen jakanut lehtiä ja mainoksia. Sitten on ilmapallot, mehua, kahvia ja keksejä, luettelee Jaakko Kettunen Kajaanin Perussuomalaiset ry:stä.

Ilmapalloja ja kahvia tarjoaa myös Kainuun Vasemmisto. Puolueen toiminnanjohtaja Jaakko Alavuotunki sanoo, että menekkiä on muullekin naposteltavalle.

– Makkaraa, sekä makeisia, unohtamatta rintamerkkejä ja vaalilehtiä. Näillä toivotaan puolueemme sanoman menevän perille, jatkaa Jaakko Alavuotunki.

Palvikeitto menee kattiloittain, keiton äärellä on helpompi lähestyä ehdokasta.

Lyyli Pokela

Kainuun Keskustan toiminnanjohtaja Lyyli Pokela mukaan puolueessa on päädytty tarjoamaan syötävää.

– Palvikeitto menee kattiloittain, keiton äärellä on helpompi lähestyä ehdokasta. Olemme kyllä käyneet keskustelua, että tarvitseeko ruokaa jakaa tässä määrin, mutta tässä päätöksessä pystytään, sanoo Pokela.

Äänestäjiä houkutellaan somessa ja soppatykillä

Kainuun Demareiden aluejaoston puheenjohtajana toimiva Jussi Tolonen toteaa, että puolue jakaa hyviksi havaittuja tavaroita ja syötävää.

– Jaamme rintanappeja, makeisia, sitten tällainen yksi toimiva juttu on käyntikortti, jonka toisella puolella on teepussi. Vanhat kunnot klassikot soppatykit ja makkarat ovat myös vetäviä. Tavoitteena on pysäyttää ihmiset juttelemaan. Ihmisillä on helpompi jäädä keskustelemaan, kun on tarjottavaa.

Ihmisillä on helpompi jäädä keskustelemaan, kun on tarjottavaa.

Jussi Tolonen

Samalla Jussi Tolonen kertoo, että vaalityötä tehdään samalla voimalla myös sosiaalisessa mediassa.

– Molempia pitää olla.

Kainuun Kokoomuksen järjestösihteeri Miariikka Tervosen mukaan jokainen ehdokas itse päättää omasta tapahtumastaan.

– On vaikea lähteä erottelemaan, mutta vaalikahvilassa tarjotaan normaalisti pullaa ja kahvia.

"Kierrettiin kuin suutari Jerusalemia"

Jotta lukuisat syötävät ja jaettavat tavarat päätyvät äänestäjille, tekevät puolueiden toimijat, tukiryhmät, talkoolaiset ja itse ehdokkaat isoimman työn tien päällä. Kilometrejä kertyy, erityisesti vaalikevään lähestyessä. Kainuun Keskustan toiminnanjohtaja Lyyli Pokela laskee ajavansa Kainuussa tuhansia kilometrejä.

– Hyrynsalmi, Suomussalmi ja Kuhmo, luettelee Pokela ja summaa koko luvuksi 15 000 kilometriä.

10 000–15 000 kilometriä varmasti menee rikki, kun lasketaan koko vaalipiirin paikkakunnat.

Jaakko Alavuotunki

Samoihin määriin pääsevät myös muiden puolueiden haastateltavat.

– 10 000–15 000 kilometriä varmasti menee rikki, kun lasketaan koko vaalipiirin paikkakunnat, sanoo Kainuun Vasemmiston Jaakko Alavuotunki.

Vähiten auton ratissa istuu Kajaanin Perussuomalaiset ry:n Jaakko Kettunen.

– Kyllähän ne ehdokkaat kiertävät, mutta minulla kilometrit jäävät jo iänkin puolesta viiteentuhanteen. Mutta silloin Suomen Maaseudun Puolueen aikana kierrettiin kuin suutari Jerusalemia, naurahtaa Kettunen.