1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Viikossa aikuiseksi – komedia tämän päivän ihmisten kipuilusta

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaan uusin elokuva Viikossa aikuiseksi jatkaa 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvan aloittamaa kipupistetrilogiaa.

Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Johanna Vuoksenmaan elokuva Viikossa aikuiseksi on koomisen kipupistetrilogian keskimmäinen osa. Vaikka ohjaaja käyttää elokuvasta ilmaisua trilogian keskimmäinen osa, on Viikossa aikuiseksi silti itsenäinen elokuva. Elokuvassa käsitellään monelle tämän päivän ihmiselle tuttua teemaa, eli sitä, kuinka useat pyrkivät löytämään suunnan elämälleen erilaisilta leireiltä ja asiantuntijoiden avulla.

Tammikuun 23. päivä ensi-iltansa saavan elokuvan näyttelijäkaartista löytyy sopiva sekoitus kokeneita konkareita ja tuoreita kasvoja. Yksi näyttelijöistä, omaishoitaja Allia näyttelevä Anna-Leena Sipilä ei pitkään miettinyt suostumustaan elokuvaan.

– Kun sain sähköpostin, jossa tiedusteltiin halukkuuttani lähteä mukaan, lähetin vastauksen heti, että olen ehdottomasti mukana, nauraa Anna-Leena Sipilä.

Vaikka kyseessä on fiktio, on elokuvassa toimintaa, johon moni oikeassakin elämässään osallistuu. Myöskään Sipilälle ei moiselle leirille lähtö olisi mahdottomuus.

– Totta kai voisin lähteä, sillä kaikkeahan pitää kokeilla paitsi kansantanssia, Sipilä naurahtaa.

Roolihahmonsa Allin kehittelyn Sipilä jakoi kolmeen osaan.

Lähetin vastauksen heti, että olen ehdottomasti mukana.

Anna-Leena Sipilä

– Allissa on ehkä kaksikymmentä prosenttia minua, kaksikymmentä prosenttia Johanna Vuoksenmaata ja loput kuusikymmentä prosenttia fiktiivistä, eli keksittyä. Minulle ei ollut itse asiassa lainkaan vaikea asettua Allin asemaan. Hän on varsin ujo ihminen, ja itsekin olin nuorempana juuri samanlainen, Anna-Leena Sipilä kertoo.

Kuvauksissa voima ja tekemisen meininki löytyi työryhmästä

Viikossa aikuiseksi -elokuvan tekoa näyttelijät kehuivat antoisaksi. Pääosin Naantalissa kuvatussa elokuvassa on yhden tai kahden pääosan esittäjän sijaan kymmenen pääroolia. Ryhmätyön tuoma henki miellytti myös elokuvassa ikääntymistä vastaan taistelevaa paikallisradion toimittajaa, Joukoa näyttelevää Taneli Mäkelää.

– Ryhmätyön ja hyvän ryhmähengen merkitys on ihan älyttömän tarkeää. Se koskee sekä näyttelijöitä sekä kaikkia elokuvan tekoon osallistuvaa porukkaa. Onneksi on päivänselvääelokuvan teossa, että jokainen ymmärtää, että jokaisen pitää tehdä kompromisseja jossain kohtaa, että se lopputulos olisi mahdollisimman hyvä,  Mäkelä toteaa.Taneli Mäkelän näyttelemä Jouko on erittäin lähellä montaa yli viisikymmentävuotiasta miestä. Jouko on sitä mieltä, että vanheneminen ei koske häntä, ja hänessä on miestä enemmän kuin monessa parikymmentä vuotta nuoremmassa. Kuulostaa niin kovin tutulta.

Joskus Joukon kaltaisen tyypin käytöstä on kutsuttu viidenkympin villitykseksi.

Taneli Mäkelä

– Jouko on tyyppinä ikiaikainen. Hänenlaisiaan on ollut aina, toteaa Taneli Mäkelä.

– Joskus Joukon kaltaisen tyypin käytöstä on kutsuttu viidenkympin villitykseksi. Tai kuten eräs ystäväni viisaasti totesi, että viimein tajuaa oman elämänsä rajallisuuden. Kuoleman peloksikin sitä saatetaan kutsua, Mäkelä pohtii.