1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

EU ja Kreikka valmistautuvat neuvottelemaan velasta

Kreikan poliittinen epävarmuus huolettaa EU:ta. Jos Kreikka ei saa koottua hallitusta heti vaalien jälkeen, Kreikan talouden oikeneminen katkeaa eikä se selviä veloistaan. Arvostetun EPC-tutkimuslaitoksen johtajan mielestä velkataakkaa olisi syytä leikata.

Mies käveli ennakkoäänestyspaikan ohi Ateenassa 14. tammikuuta. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Kreikan parlamenttivaalit 25. tammikuuta pitävät Eurooppaa jännityksessä. Gallupkärki Syriza on vaatinut muun muassa velkojen leikkaamista.

EU:ssa valmistaudutaan siihen, että Kreikan veloista aletaan neuvotella. Jos Syriza voittaa, sen on toteutettava vaalilupauksensa ja yritettävä helpottaa velan ehtoja.

Brysselissä suurin huoli on, että Kreikka ei saa muodostettua hallitusta, jolloin hyvin alkanut talouden paraneminen pysähtyy.

Brysselissä ei nähdä tarvetta muuttaa Kreikka-politiikka, sillä EU:n näkökulmasta uudistukset ovat purreet ja talous oikenee. Taloustutkijoista moni on eri mieltä, esimerkiksi arvostetun European Policy Center -tutkimuslaitoksen johtaja Fabian Zuleeg. Hänen mielestään velanmaksun kustannukset Kreikalle ovat liian suuret, ja velkataakkaa olisi syytä kohtuullistaa.

Unioni on auttanut Kreikkaa pysymään pinnalla. Valtioiden kahdenvälisille lainoilla, rahoitusvakausvälineen takauksilla ja IMF:n rahoituksella Kreikkaa on tuettu lähes 230 miljardilla eurolla. Korot on pidetty alhaisina, lainoihin annettu lyhennysvapaita vuosia ja laina-aikoja pidennetty. Kukaan ei ole esittänyt Kreikan eroa eurosta, eikä sitä vaadi myöskään Syriza.

Kreikan vaalit pitävät EU:n varpaillaan

Kreikan vaaleihin liittyy paljon epävarmuutta. Kysyimme European Policy Centerin toimitusjohtajalta Fabian Zuleegilta ja EU-ratkaisuja valmistelevilta virkamiehiltä, miltä Kreikan tilanne näyttää.

Muodostaako Syriza hallituksen?

– Tilanne on vielä hyvin avoin. Vaalienaluspuheet voivat muuttua, jos puolue pääsee hallitukseen. Silloin sen on otettava huomioon muidenkin puolueiden näkemykset. (Lähde: Zuleeg, EPC)

– Syriza ei missään tapauksessa voi muodostaa hallitusta yksin. Kyse ei ole siitä, kuka voittaa vaalit, vaan siitä, että joku saa tilanteen pysymään hallinnassa. Jos hallitusta ei saada muodostettua ja joudutaan pitämään uudet vaalit, epävarmuus jatkuu. Silloin uudistuksia ei tehdä, talouden oikeneminen katkeaa eikä Kreikan talous tervehdy. (EU-lähteet.)

Neuvotellaanko Kreikan velkaehdoista uudelleen?

–Kreikan velkaehdoista on syytä neuvotella vaalien jälkeen, voitti vaalit kuka tahansa. Velkataakka on kestämätön pitkällä aikavälillä. (Zuleeg, EPC)

– Jossain vaiheessa vaalien jälkeen keskustelu alkaa. Euroryhmä on luvannut vuonna 2012, että Kreikan velkaehtoihin palataan, kun talous kääntyy ylijäämäiseksi. Vielä aika ei ole kypsä. (EU-lähteet)

Pystyykö Kreikka maksamaan velkansa?

– Kreikan velkaehdoista on syytä neuvotella, sillä Kreikka on tehnyt jo paljon. Vaikka rakennemuutokset olisivat tehokkaita, niiden varjolla ei pidä hylätä kansaa. Monien kreikkalaiskotien tulot ovat romahtaneet, julkinen sektori on kovassa paineessa. (Zuleeg, EPC)

– Kreikan tähänastiset uudistukset ovat purreet. Jos talousennusteet pitävät, Kreikan suhteellinen velkataakka – 170 prosenttia bruttokansantuotteesta – pienenee tänä vuonna seitsemän prosenttia. Kreikka pystyy maksamaan velkansa – ja velat on maksettava. (EU-lähteet)

Eroaako tai erotetaanko Kreikka Euro-alueesta?

– Se on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Laillisesti se on hankalaa, mutta laki ei tässä tilanteessa ole ainoa, jolla on merkitystä. Kustannukset EU:lle olisivat suuret, EU menettäisi lainaamansa rahat. Kreikalle pitäisi esimerkiksi luoda oma valuutta, mutta lainat olisivat euroissa, jolloin takaisinmaksu voisi olla taloudellisesti mahdotonta. Poliittisesti eron merkitys olisi valtava, EU rikkoisi omia lähtökohtiaan. (Zuleeg, EPC)

– Laillisesti ketään ei voi irrottaa euroalueesta. Yhdessä sille voitaisiin luoda lailliset puitteet, mutta siihen ei ole halua eikä edellytyksiä. Viisi vuotta on tehty töitä, että Kreikka pysyisi eurossa. Tässä asiassa ei ole tapahtunut suunnanmuutosta. (EU-lähteet)