Kastemekko kuvastaa ihmistä suurempaa armoa

Suvuissa kiertävät kastemekot ovat arvokkaita aarteita ja perintökalleuksia, joihin liittyy paljon vuosisataista symboliikkaa. Ylisuuri mekko merkitsee uskoa, johon kastettava lapsi aikanaan kasvaa.

ilmiöt
Kastemekkoja ripustettu näytille.
Heikki Impiö

Kastejuhlassa lapsi on perinteisesti puettu valkoiseen, pitkään kastemekkoon. Muotituulet eivät juurikaan ole muuttaneet kastemekkoa, sillä siihe liittyy paljon .

– Ajattelemme, että kasteessa ihminen siirtyy pahan maailmasta hyvän maailmaan, eli synti pestään pois. Joskus alkukristittyjen aikana mekko puettiin päälle vasta kasteen jälkeen ja sitä pidettiin koko seuraava viikko, tuolloin kastettavat olivat aikuisia. Nykykasteessakin lapsi voidaan pukea vasta toimituksen jälkeen, mutta sitä vaihtoehtoa ei valita käytännössä koskaan, kertoo pastori Kati Reukauf.

– Valkoinen väri symboloi puhtautta, neitsyyttä, iloa, syntien anteeksiantamista ja armoa. Se on enkelten ja kristuksen väri, Reukauf jatkaa.

Kastepuku.
Tavallisesti kastepuvut ovat olleet pitkiä mekkoja, mutta näyttelyssä on esillä myös kastehaalari.Heikki Impiö

Siihenkin on syynsä, miksi kastevaate on mekko, ja vieläpä ylisuuri ja pitkä.

– Jeesuksen aikana ei ollut housuja vaan yleisesti pukeuduttiin kaapuihin. Ylisuuri mekko kuvastaa uskoa, johon ihminen kasvaa. Se myös muistuttaa Jumalan armosta, joka on suurempi kuin ihminen.

Myös rippikouluikäinen nuori pukeutuu konfirmaatiossaan valkoiseen kaapuun, albaan. Kastemekon ja alban välille liittyy ajatus uskonnollisesta kasvusta.

– Silloin se on sopivan kokoinen, koska lapselle on opetetettu uskon perusasiat.

Kuokkalan kirkkossa on esillä 44 kastemekkoa. Ne on kerätty pääasiassa lehti- ja netti-ilmoituksella suvuilta ja kodeista. Jokaisen kastemekon mukana on pieni tarina sen historiasta.

Kaksi mekoista on peräisin pastori Reukaufin omasta suvusta.

– Toinen on appeni kastemekko, joka on tehty hänen isosiskolleen vuonna 1926. Toinen on ollut käytössä tähän päivään asti.

Kuokkalan kirkon kastemekko-näyttelyssä vieraili Heikki Impiö.