Kadonneista teatterilipuista ei kannata kehittää perheriitaa – esitykseen yleensä pääsee

Teatteri- ja konserttilipuista pidetään hyvä huoli, mutta toisaalta niiden katoamisesta ei ehkä kehdata kertoa. Liput ovat korvattavissa, jos yhteystiedot ovat lipunmyynnin tiedossa.

kulttuuri
Istumapaikkakarttoja pöydällä
Kadonneista lipuista huolimatta katsoja löytää oman paikkansa salista, kerrotaan lipunmyyntipisteistä.Liisa Leinonen / Yle

Liput teatteriin tai konserttiin saattavat olla kiven alla, ja hyville paikoille päästäkseen katsojat ostavat lippuja hyvissä ajoin. Lippuja säilötään hyvään säilöön piirongin laatikkoon, sinne lottokupongin viereen. Huolellisuudesta huolimatta lippuja kuitenkin katoaa aika ajoin.

Yhteystietojen jättäminen ostohetkellä varmistaa sen, että lippujen kadotessa oikeat henkilötiedot löytyvät ja esitykseen pääsee uudella lipulla. Kadonneiden lippujen kohdalla käytännöt vaihtelevat. Lähtökohta kuitenkin on, että asiakas pääsee esitykseen tavalla tai toisella.

Kadonneita lippuja selvitellään kuukausittain

Pääsylippuja katoaa hyvin vähän suhteessa myytyjen lippujen määrään. Yleisimmäksi katoamispaikaksi epäillään lehtienkeräyspistettä. Kadonneiden lippujen etsintä nostattaa kodeissa monenlaisia tunteita, ja siitä kerrotaan yllättävän avoimesti myös lipputiskillä.

– Kadonneiden lippujen etsintä aiheuttaa silloin tällöin myös perheriitoja, jotka ratkeavat siihen, kun tulostamme kadonneiden lippujen tilalle uudet, kertoo Tampereen Työväen Teatterin myyntisihteeri Arja Kamppi 20 vuoden kokemuksella.

Lipunmyyjä tiskin takana
Aplodin lipunmyyjä Soila Anttonen selvittelee kadonneita lippuja yhteystietojen avulla.Liisa Leinonen / Yle

Tamperelaisista suurimmista kulttuuria tarjoavista taloista ei muisteta, että kadonneiden lippujen satunnainen löytäjä olisi yrittänyt tulla lipuilla esitykseen.

– Ihmiset epäilevät laittaneensa liput lehtikeräykseen. Kukaan ei ole koskaan sanonut, että lippuja olisi varastettu, sanoo Kamppi.

Samaa sanotaan myös muista lippumyymälöistä. Katsomoiden penkeille ei rohjeta tulla löytölipuilla.

Lipunmyynnissä on kuitenkin varauduttu tähänkin, ja kadonneiden lippujen tilalle uudestaan tulostettavat liput merkitään. Esimerkiksi Tampere-talossa niihin laitetaan leima.

– Ovimiehet pystyvät näin varmistamaan, että oikeat ihmiset ovat näytökseen menossa, sanoo myyntisihteeri Sirpa Aho Tampere-talosta.

Ryhmien kohdalla unohdettujen tai kadotettujen lippujen tulostaminen ei kuitenkaan onnistu. Silloin ei auta kuin odotella ovimiehen rinnalla niin kauan, että muut katsojat löytävät paikkansa ja hipsiä omalle paikalleen viimeisenä.

Lippuja ja lahjakortteja jää käyttämättä

Lipunmyyntipiste Aplodin myyjä Pirkko Kaatranen sanoo, että sen sijaan että lahjalippuja tai lahjakortteja häviäisi, niitä jää paljon käyttämättä.

– Lahjaksi ostetuissa lipuissa on se vaara, että onkin muuta sovittua. Lahjakortti on joustavampi vaihtoehto, hän sanoo.

Varman päälle pelaava ostaa liput, sillä niitä ostettaessa jätetään yhteystiedot lipunmyyntiin. Lahjakortissa on kuitenkin enemmän joustoa esityksen valintaan ja ajankohtaan. Kadonnutta lahjakorttia ei kuitenkaan korvata.