1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sakon asevientipulmat saavat ymmärrystä: "EU:lla on yhtenäinen linjaus jyvien koosta, miksei sitten aseviennistä?"

Asevalmistaja Sako saa kansanedustajilta tukea huolilleen Suomen asevientilinjasta. Puolustuslakivaliokunnan jäsen Ismo Soukola (ps.) sanoo, että muiden EU-maiden yrityksillä ei ole ollut samanlaisia vaikeuksia tarkkuuskiväärien viennissä. Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ihmettelee, ettei EU ole saanut aikaiseksi yhtenäistä linjaa asevientiin.

SAKO TRG tarkkuuskivääri. Kuva: Yle

Sako kertoi  pari vuotta sitten harkitsevansa tarkkuuskivääriensä tuotannon siirtämistä Riihimäeltä Italiaan, joka on Sakon emoyhtiön Berettan kotimaa. Harkinta on yhä käynnissä.

Yle Hämeen Viikon väite -keskusteluohjelmassa kansanedustaja Ismo Soukola oli valmis tinkimään kansainvälisestä ihmisoikeuksien suojelusta työpaikkojen säilyttämisen nimissä.

– Valtion ensisijaisena huolena pitää olla oman maan työpaikkojen säilyttäminen, sitten vasta katsotaan, mitä muuta voidaan tehdä.

"Pitäisi saada kilpailla samoilla säännöillä"

EU-asioita käsittelevän eduskunnassa käsittelevän suuren valiokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila vaatii EU:lta yhtenäistä linjausta asevientiin.

– EU on linjannut monia muitakin asioita tarkasti jyvien kokoa myöten, miksi ei sitten teollisuuspoliittisesti näin merkittävää asiaa kuin asevienti on? Sako haluaa vain saada kilpailla tilauksista samoilla säännöillä kuin muut EU-maat.

Kumpaan suuntaan ne pitäisi yhdenmukaistaa, Suomen vai väljemmän linjan maiden?

– Sitä en osaa sanoa, kun en tunne asiaa tarpeeksi, mutta samat pelisäännöt pitäisi kaikilla olla, Anttila vastaa.

EU on vuonna 2008 sopinut yhteisestä kannasta asevientiin, mutta jäsenmaille on edelleen jäänyt tulkinnanvaraa.

Arabikevät vaikutti Suomen linjauksiin

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat arabikevään jälkeen Suomea tarkkuuskivääreiden viennistä Bahrainiin, jonka levottomuuksissa kuoli 13 ihmistä. Amnesty Internationalin mukaan mellakkapoliisi ja sotilaat ampuivat mielenosoittajia kohti.

Suomi oli antanut vientiluvan 205 tarkkuuskiväärille puoli vuotta ennen levottomuuksien alkua.

Asevientiä tutkivan Safer Globen asiantuntija Elli Kytömäki uskoo, että mm. Suomen ja Italian lupakäytännöt yhtenäistyvät entisestään, sillä joulukuussa astui voimaan kansainvälinen asekauppasopimus, jossa molemmat maat ovat mukana.