1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyväskylän kirjastopuukotus: Syyttäjä vaatii päätekijälle vankeutta

Keski-Suomen käräjäoikeudessa sekä syytettyjen, että asianomistajan penkillä on tänään istunut neljä miestä, jotka kärhämöivät Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuudessa tammikuussa 2013. Päätekijälle syyttäjä vaatii noin kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynnissä oli paljon mediaa. Kuva: Yle Keski-Suomi

Keski-Suomen käräjäoikeudessa tänään luettu kirjastopuukotuksen haastehakemus sisältää yksitoista syytekohtaa. Syytettyinä on neljä miestä.

Rangaistuksia vaaditaan neljästä pahoinpitelystä, yhdestä törkeästä pahoinpitelystä, vaarallisen esineen hallussapidosta, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta,  kokouksen estämisen yrityksestä, poliittisen toimintavapauden loukkaamisen yrityksestä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Rikoksista vakavin on törkeä pahoinpitely. Syytetty oli huitonut toista miestä ja lyönyt tätä kerran puukolla selkään. Samassa kahakassa on myös muun muassa lyöty teleskooppipatukalla, heitelty tuoleja ja lyöty pullokassilla.

Vastaajat myöntävät tuoneensa paikalle teleskooppipatukan ja puukon, mutta niiden käyttötarkoituksesta ei ole yksimielisyyttä. Puolustuksissa vedotaan hätävarjeluun. Syyttäjä puolestaan kumosi hätävarjelun, koska osapuolet olivat jo etukäteen varustautuneet väkivaltaan sopivilla esineillä.

Syyttäjän mukaan Jyväskylän kirjastopuukotus ja Oulussa 2012 tapahtunut sumutehyökkäys liittyvät toisiinsa, koska kummassakin tapauksessa tekijä on sama mies. Myös molempien tilaisuuksien aihepiiri puoltaa syyttäjän mukaan yhteyttä.

Syyttäjän mukaan päätekijä on tuomittava noin kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kolmelle muulle syyttäjä esittää lievempiä rangaistuksia, kuten ehdollista vankeutta ja sakkoja.

Asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa keskiviikkona.