Virkamies jyrähti koululakkosuunnitelmista

Pudasjärven vanhempainyhdistys uhkaa koulunkäyntilakolla, jos ei saa kaupungilta kotipostiinsa pyytämiään koulujen sisäilmaongelmia koskevia tutkimustuloksia.

Kotimaa
Pudasjärven hirsikoulukampus
Ensio Karjalainen / Yle

- Pudasjärvellä mahdollisesti järjestettävästä koulunkäyntilakosta kärsivät erityisesti oppilaat. Näin ei saisi olla, vaan tällaiset asiat pitää pystyä vanhempien sopimaan keskustelemalla, sanoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimesta vastaava johtaja Veijo Kosola.

Pudasjärven vanhempainyhdistys uhkaa koulunkäyntilakolla, koska ei ole saanut kaupungilta postitse pyytämiään Kurenalan ja Rimminkankaan koulujen sisäilmaongelmista tehtyjä tutkimustuloksia.

Tulokset ovat julkisesti esillä

Kaupungin mukaan riittää, kun tulokset ovat julkisesti esillä kaupungin tiloissa ja niitä voi käydä sieltä myös tarvittaessa kopioimassa. Kaupunki perustelee toimintaansa kaupunginhallituksen viime joulukuussa tekemällä päätöksellä. Päätöksen mukaan riittää, kun asiapaperit ovat julkisesti nähtävillä kaupungilla.

Veijo Kosolan mukaan julkisuuslain mukaan kaupungin on toimitettava tutkimustulokset vanhempainydistykselle, jos siitä ei ole erityistä haittaa virkamiestyölle.

- Pyydettäessä ne on toimitettava, ellei siitä ole virkamiestyölle suurta haittaa, Kosola sanoo.

Pudasjärvellä mahdollisesti järjestettävästä koulunkäyntilakosta kärsivät erityisesti oppilaat.

Veijo Kosola

- Jos lähdemme erikseen jokaisen asiakirjan kopioimaan ja erikseen ne pyytäjille lähettämään, työmäärä kasvaa kohtuuttomaksi, sanoo Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen.

Vanhempainyhdistys aikoo tarvittaessa viedä kaupungille oman kopiokoneen ja kopioida tutkimustulokset itse, jos kaupungin työntekijöillä ei aika kopiointiin riitä.

Jo toinen suurlakko uhkaa

Pudasjärvellä useita satoja koululaisia oli koulunkäyntilakossa keväällä 2013. Tuolloin vanhempainyhdistys protestoi koulunkäyntioloja väistötiloissa.

Kurenalan ja Rimminkankaan ala- ja yläkoulun oppilaista noin 200 on käynyt viimeiset vuodet koulua väistötiloissa vanhojen koulujen sisäilmaongelmien vuoksi. Oppilaista parisataa käy koulua edelleen Kurenalalla ja Rimminkankaalla.

Pudasjärvelle on rakenteilla uusi koulukampus. Hirsiseen koulukampuksen sijoitetaan vuoden 2016 syksyllä suurin osa Pudasjärven ala- ja yläkoulun sekä lukion oppilaista.