1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pienten puolueiden ääniharavien ei haluta enää jäävän rannalle

Huhtikuun eduskuntavaalit näyttävät, tuoko vaalipiiriuudistus toivotun tuloksen. Pienet ja keskisuuret puolueet eivät ole saaneet ehdokkaitaan läpi pienimmissä vaalipiireissä.

Kuva: Yle

Pienessä vaalipiirissä ääniharavakaan ei välttämättä saavuta kansanedustajan paikkaa, jos hän edustaa pientä tai keskisuurta puoluetta. Näin kävin muun muassa vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vihreiden silloiselle puheenjohtajalle, Tarja Cronbergille, joka sai Pohjois-Karjalan vaalipiirissä toiseksi eniten ääniä.

Cronbergin 7 804 äänen saalis ei riittänyt kansanedustajan paikkaan, koska vihreiden kannatus puolueena oli liian pieni. Pohjois-Karjalassa oli silloin jaossa oli kuusi kansanedustajan paikkaa.

Puolueet haluavat tällaisista tapauksista eroon, siksi vaalipiiriuudistuksen toivotaan tuovan oikeudenmukaisuutta niin äänestäjille kuin puolueillekin.

– Äänestäjän kannalta se on hyvä asia, että äänellä on merkitystä, sanoo oikeusministeriön neuvotteleva virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Tulevissa vaaleissa vaalipiirejä on 13 entisen 15 sijaan. Vaalipiiriuudistus koskee vain Itä- ja Kaakkois-Suomea, kun Etelä-Savon ja Kymen vaalipiiri yhdistyvät Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiiri Savo-Karjalan vaalipiiriksi.

– Ne olivat niin pieniä, että suhteellisuus ei tahtonut toteutua. Pienillä tai keskisuurilla puolueilla ei ollut mahdollisuutta saada ehdokkaita läpi. Nyt ne ovat jo keskikokoisia vaalipiirejä, selittää Jääskeläinen.

Suhteellisessa vaalitavassa lasketaan kunkin ryhmittymän vaalipiirissä saama äänimäärä. Sitten ryhmittyminen ehdokkaat laitetaan paremmuusjärjestykseen, minkä jälkeen ehdokkaat saavat vertausluvut, joiden perusteella kaikki vaalipiirin ehdokkaat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Jääskeläinen arvioi, että vaalipiiriuudistuksesta hyötyvät muun muassa vihreät ja vasemmistoliitto.

Pohjois-Suomi olisi liian suuri omaksi vaalipiirikseen

Vaalipiirien kansanedustajapaikat perustuvat tulevissa vaaleissa Suomessa asuvien Suomen kansalaisten lukumäärään, joka on otettu väestötietojärjestelmästä 31.10.2014. Kansanedustajapaikoiltaan Suomen pienin vaalipiiri on tulevissa vaaleissa Lappi, josta valitaan seitsemän edustajaa. Satakunnan vaalipiirissä paikkoja on kahdeksan.

– Lapissa ja Satakunnassa äänikynnys jää edelleen korkeaksi. Pienillä puolueillla ei ole mahdollisuutta läpimenoon, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Lapin ja Oulun vaalipiirin yhdistämisestä on joskus puhuttu, kun suunnitelmia on tehty, mutta sikäli kuin muistan, niin ei sellaista ole kukaan kannattanut.

Arto Jääskeläinen

Vaalijohtajan mukaan se ei ole hyvä asia, jos paikkamäärältään pienissä vaalipiireissä tiedetään vaalitulos jo etukäteen. Satakunnan vaalipiirin osalta on käyty keskusteluja joko sen liittämisestä Pirkanmaahan tai Varsinais-Suomeen tai jopa Satakunnan vaalipiirin jakamisesta kahtia kumpaankin eri suuntaan. Toistaiseksi Satakunnan vaalipiiri jatkaa kuitenkin ennallaan. Lapin osalta olisi Jääskeläisen mukaan vain yksi suunta, ja sekään ei ole järkevä.

– Kun puhutaan isosta vaalipiiristä, niin sillä on monta merkitystä: paikkamäärä, asukasluku ja maantiede. Isolla alueella vaalityötä olisi vaikea tehdä. Lapin ja Oulun vaalipiirin yhdistämisestä on joskus puhuttu, kun suunnitelmia on tehty, mutta sikäli kuin muistan, niin ei sellaista ole kukaan kannattanut. Maantieteellinen alue muodostuisi niin suureksi, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Suurimmassa osassa Suomea seuraavat eduskuntavaalit käydään niin kuin ennenkin.

– Äänestäminen on äänestäjille esimerkiksi Kainuussa sama, valittavien ehdokkaiden määrä on sama Oulun vaalipiirissä.

Ahvenanmaalta valitaan aina vain yksi edustaja. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on kotimaassa 8.–14.4. ja ulkomailla 8.–11.4. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19.4.2015.

VaalipiiriPaikkamäärä ja muutos edellisiin vaaleihin
Helsinki22 (+1)
Uusimaa35
Varsinais-Suomi17
Satakunta8 (-1)
Häme14
Pirkanmaa19 (+1)
Kaakkois-Suomi17 (-1)
Savo-Karjala16 (+1)
Vaasa16 (-1)
Keski-Suomi10
Oulu18
Lappi7
Ahvenanmaa1