1. yle.fi
  2. Uutiset

Uganda lähettää vangitun kapinallisjohtajan kansainväliseen rikostuomioistuimeen

Herran vastarinta-armeijan LRA:n johtoon kuuluva Dominic Ongwen vangittiin viime viikolla ja hän on Yhdysvaltain erikoisjoukkojen hallussa Keski-Afrikan tasavallassa.

Ulkomaat
Dominic Ongwen
Interpolin nettisivuilta otettu kuvakaappaus Dominic Ongwenista. Interpol / AFP

Uganda lähettää viime viikolla vangitun kapinallisjärjestö LRA:n johtajan Dominic Ongwenin kansainväliseen rikostuomioistuimeen Haagiin tuomittavaksi.

Ugandan armeijan mukaan Ongwenia odottavat syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Uganda oli aiemmin sanonut haluavansa asettaa Ongwenin syytteeseen Ugandassa.

Ongwenin epäillään johtaneen 2000-luvun alussa Pohjois-Ugandassa verisiä operaatioita, joissa tuhansia ihmisiä kuoli tai siepattiin lapsisotilaiksi tai seksiorjiksi. Lisäksi häntä syytetään iskuista siviilejä vastaan Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Ongwen on Yhdysvaltain erikoisjoukkojen huostassa Keski-Afrikan tasavallassa. Ugandan ja Yhdysvaltojen mukaan hän antautui viime viikolla, kun taas Keski-Afrikan tasavallan Seleka-kapinalliset sanovat vanginneensa hänet.

LRA on väittänyt haluavansa perustaa Raamatun kymmeneen käskyyn perustuvan valtion. Ryhmä on tullut kuitenkin tunnetuksi raakuuksista liki 30 vuotta kestäneen kapinansa aikana. Sitä syytetään yli 100 000 ihmisen surmaamisesta ja yli 60 000 lapsen sieppaamisesta kapinassaan, joka on ulottunut Ugandan lisäksi myös neljään muuhun Keski-Afrikan maahan.

Ongwen on itsekin entinen lapsisotilas, josta tuli LRA:n johtajan Joseph Konyn keskeinen avustaja. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan jotkut pitävät häntä LRA:n kakkosjohtajana. ICC on etsintäkuuluttanut myös Konyn rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Yhdysvallat lähetti vuonna 2011 erikoisjoukkoja tukemaan afrikkalaisjoukkoja, jotka etsivät piileskeleviä LRA:n johtajia.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi