Säästä varoittaminen ei saa mennä kansalaisten holhoamiseksi

Sääennusteissa varoitellaan kansalaisia yhä useammin poikkeuksellisista sääoloista. Lomamatkallaan juuri läpi Suomen ajellut Ylen meteorologi Toni Hellinen myöntää, että varoittamisessa on muistettava, että kansalaiset eivät ole uusavuttomia.

luonto
Toni Hellinen
Meteorologi Toni Hellinen sai hyvän läpileikkauksen Suomen talvisäästä ajeltuaan lomamatkallaan Lapista Pohjanmaan kautta Helsinkiin.Päivi Rautanen / Yle

Ylen meteorologi Toni Hellinen, 32, on juuri palannut lomalta Lapista synnyinkaupunkinsa Alavuden kautta Helsinkiin. Matkan varrella riitti monentyyppistä säätä Lapin paukkupakkasista etelän nollakeliin.

Säätiedotuksissa on varoitettu kansalaisia muun muassa kirpeästä pakkasesta, korkeasta meriveden pinnasta, huonosta ajokelistä ja liukkaasta jalankulkusäästä.

– Nykyään yhteiskunta on herkempi sään ääri-ilmiöille ja ennustettuhan on, että nämä ääri-ilmiöt lisääntyvät. Ehkä tämäkin on jo siihen varautumista, että näitä varoituksia on jo melko kattava paletti, Toni Hellinen perustelee säävaroituksia.

Toni Hellinen haluaa pitää huolta siitä, että varoittaminen ei käänny kansalaisten holhoamiseksi.

– Sekin ajatus siellä taustalla täytyy pitää. Ei voida pitää kansalaisia liian uusavuttomina, vaan kyllä maalaisjärkeä onneksi vielä löytyy yleisöltä. Hyviä ohjenuoriahan ne ovat, mutta ei pidä liikaa lähteä holhoamaan. Jos liikaa varoitetaan ja varsinkin jos ne vielä menee pieleen, varoitukset kärsivät inflaation ja alkavat olla jopa hyödyttömiä.

Sujuvasti small talkia säästä

Oli Toni Hellinen sitten töissä tai lomalla, sää kiinnostaa. Puolituntemattoman kanssa sujuu small talk – niin ikään säästä.

Talvella varsinkin se lumisateen jälkeinen päivä voi olla hauska.

Toni Hellinen, Ylen meteorologi

– Sää liittyy harrastuksiinikin, joten kyllä sitä tulee seurailtua muulloinkin kuin töissä, sanoo luonnosta, talviliikuntalajeista ja mökkeilystä innostuva meteorologi.

Meteorologien ammattikunta on Suomessa pieni. Toni Hellisen arvion mukaan Helsingin yliopistosta valmistuu vuosittain kymmenkunta meteorologia. Hellinen itse innostui Alavuden lukiovuosien jälkeen alasta, kun hän ymmärsi, että omat kiinnostuksen kohteet fysiikka, matematiikka, tietotekniikka ja luonto yhdistyvät meteorologiassa.

Maitoauton ratista kansan eteen

Meteorologi Toni Hellinen on työskennellyt Ylellä vuodesta 2008. Sitä ennen hän keräsi kokemusta Ilmatieteen laitoksella. "Käytännön tuntumaa säähän" hän sai ajettuaan meteorologin koulutuksella maitoautoa vuoden verran isänsä kuljetusalan yrityksessä.

– Alavuden, Peräseinäjoen ja osin Nurmonkin maitotilat sekä eri vuodenaikojen säät tulivat tutuiksi. Halusin pitää välivuoden opiskelujen jälkeen, Toni Hellinen muistelee. Televisiotyöhön hänellä ei ollut mitään hinkua, kunnes...

– Pikku hiljaa ryhdyin ajattelemaan, että pitäiskö sitä kokeilla, että ei sitten keinutuolissa kaduta. No, tässä ollaan ja omasta mielestäni kohtalaisesti on mennyt, Toni Hellinen tuumaa tietoisena siitä, että muun muassa netin keskustelupalstoilla julkisuudessa esiintyvät meteorologit ovat kovan arvostelun alla.

Kansan palaute on ankaraa varsinkin, jos säätiedotus menee pieleen.

– Vähemmässä määrin enää käy niin, että kaikki menee pieleen. Oma kokemus on työvuosien myötä lisääntynyt ja samalla myös säämallit ovat vuosi vuodelta kehittyneet. Myös tietokoneet muuttuvat tehokkaimmiksi. Kyllä ne pahimmat hutit tapahtuivat työuran alkuvaiheilla. Niistä on otettu opiksi.

Automaatio ei korvaa meteorologin tulkintaa

Sään ennustaminen pohjautuu vallitsevan sään havainnointiin, mitä tehdään useilla havaintomenetelmillä aina pintasääasemista säätutkiin ja satelliitteihin.

– Sitten havainnot kasataan tietokoneelle. Se on huima määrä, mitä tietokoneet käsittelevät säätietoa. Ihmisaivot eivät pystyisi käsittelemään tuota tietomäärää.

– Meteorologin työksi jää lopputiedon tulkitseminen ja oikean ennusteen valitseminen. Vaikkakin ennustemallit ovat nykyään jo hyviä ja nettiennusteissa jopa automaattisiakin, niin onneksi meteorologi voi omalla kokemuksellaan antaa lisäarvoa ennusteeseen.

Sadepisarat ja lumihiutaleet kartalle

Televisiossa meteorologin työ on omanlaistaan.

– Aika tyhjältä pöydältä sääkartat piirretään eli kyllä käsityötäkin tehdään. Saamme Ilmatieteen laitokselta dataa ja raakavedoksen kartasta. Siihen sitä työaikaa menee, kun karttaa piirretään. Jopa sadepisat ja lumihiutaleet laitetaan yksitellen kartalle.

Mutta mikä on säämiehen ihannesää?

– Kesällä on mukavaa, kun on reilut 20 astetta lämmintä, aurinkoista ja hento tuulenviere. Talvella, kun tykkään noista talvilajeista, niin varsinkin se lumisateen jälkeinen päivä voi olla hauska, Toni Hellinen tuumaa.