Tyhjät näyteikkunat tuijottavat Kokkolan keskustassa – silti lisää liikkeitä suunnitteilla

Tyhjät liiketilat täplittävät katukuvaa monessa kaupungissa. Kokkolassa vuokralle tai myytäväksi tarjotaan tuhansia neliöitä. Samaan aikaan keskustan kortteleihin suunnitellaan uusia kauppatiloja. Kaupungin kehitysjohtaja puhuu suuresta murroksesta: syynä tyhjiin liiketiloihin ovat verkkokaupan kasvu, taantuma ja vanhojen liiketilojen remonttitarve.

Tyhjiä liiketiloja Kokkolan keskustassa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan keskustan ikkunoissa näkyy yhä useammin vuokrataan tai myydään -lappuja. Kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg pitää siihen syynä laajempaa talouden murrosta. 

– Nyt elämme varmaan laajemmassa murroksessa, sillä ei ole kyse pelkästään tyhjistä liiketiloista vaan siihen vaikuttaa moni asia: verkkokauppa, kuluttajakäyttäytymisen muuttuminen, ehkä vanhojen kiinteistöjen kunnostustarvekin jonkin verran.

– Eletään muutoksen aikaa. Myös taloudellinen taantuma vaikuttaa kokonaisuuteen, tiivistää Sandberg.

Kunnostetun Kallentorin kymmenistä liiketiloista  on vuokrattu 60 prosenttia - loput etsivät vuokralaisia. Lähellä iso huonekaluliike ja entinen bingo ovat tyhjillään. Samaan aikaan aivan uutta kauppatilaa on tulossa Niemen sekä läheisen linja-autoaseman kortteliin. Sandbergin mielestä liiketilaa ei Kokkolassa ole kuitenkaan liikaa.

– Vaihtuvuutta pitää olla. Kuluttajatkin haluavat aina uutta muutosta ja kauppa hakee yleensä uusia paikkoja aina, mutta tottakai raju lisärakentaminen vaikuttaa.

Uutta liiketilaa suunnitellaan lisää

Samaan aikaan suunnitellaan vauhdilla uutta kauppatilaa Niemen sekä läheisen linja-autoaseman kortteliin. Niemen korttelia työstää yksityinen Lakea.

– Rautatientori on isompi kokonaisuus, jolla parannetaan logistisia yhteyksiä Kokkolaan. Sinne tulee myös asuntoja, joten ei se pelkkää kaupallisita tilaa ole.

Suurta ristiriitaa Kokkolan kehitysjohtaja ei suunnitelmissa näe, vaikka osa kivijalkakaupoista on tyhjänä.

– Tottakai kaupunkikeskusta kokonaisuudessaan pitää kehittyä ja kasvaa ja muuttua. Esimerkiksi Mikkelissä kaupunkikeskustaa on rakennettu hyvin voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Ei myöskään voi jäädä siihen missä on oltu vaan eteenpäin pitää mennä.

Rautatientorin hanke siirtää keskustan painopistettä enemmän kirjaston kulmalle. Sitä kokonaisuutta mietimme ja haemme kaupunkikeskustalle lisää vetovoimaa yhdessä kauppojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Jonne Sandberg

Kokkola on ryhtynyt yhdessä yrittäjien kanssa laatimaan keskustan kehittämissuunnitelmaa.

– Tarkoituksena on päivittää ja laatia uutta suunnitelmaa ja näkemystä tulevaisuuteen. Edelliset suunnitelmat on tehty 2005 ja 2006 ja ne alkavat väistämättä olla vanhoja. Rautatientorin hanke siirtää siirtää keskustan painopistettä enemmän kirjaston kulmalle. Sitä kokonaisuutta mietimme ja haemme kaupunkikeskustalle lisää vetovoimaa yhdessä kauppojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Vanhojen kiinteistöjen omistajat miettivät nyt, millaisia remontteja ne rakennuksille tekevät.

– Kiinteistöistä kannattaa tietysti tehdä houkuttelevia vuokralaisille, sanoo kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Laukkuliike odottaa naapuritontin valmistumista

Hiltusen nahka- ja laukkuliike on toiminut pankin vuokratiloissa Kokkolan Isollakadulla yli 60 vuotta. Nettikauppa ja vastapäisen Niemen tontin vuosia jatkunut kaavakiista ovat vaikuttaneet myös erikoiskaupan myyntiin.

Kyllä sen huomaa että katu on ollut hiljaisempi ja rauhallisempi kuin ennen.

Birgit Hiltunen

– Eihän se mikään hyvä asia ole ollut, että vastapäätä on tyhjiä liiketiloja. Kyllä sen huomaa että katu on ollut hiljaisempi ja rauhallisempi kuin ennen, sanoo myymälänhoitaja Birgit Hiltunen.

Hiltunen miettii, mitä vastapäisen Niemen tontin rakennusaika vaikuttaa oman liikkeen myyntiin. Hän odottaa, että kauppa vilkastuu kun kiinteistö valmistuu. Monien pienten kauppojen häviämistä hän suree.

– Onhan se todella harmi. Täällä ovat monet liikeet joutuneet lopettamaan - pienet erikoisliikkeet. Olisi meillekin edullista, kun olisi vetovoimainen tämä ydinkeskusta, sanoo Birgit Hiltunen.