1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sadat työpaikat odottavat tekijöitä pohjoisessa

Torniossa, Haaparannalla ja Kiirunassa on tarjolla useita satoja työpaikkoja suurten rakennushankkeiden ansiosta. Pohjoisen Suomen ja Ruotsin työpaikkoihin houkutellaan nyt työntekijöitä.

Kotimaan uutiset
Työnhakijoita Kemin TE-toimiston työpaikkainfossa
Laura Valta / Yle

Työnhakijoita houkutellaan jo aktiivisesti Torniossa ja Haaparannalla sekä Pohjois-Ruotsissa tarjolle tuleviin satoihin uusiin työpaikkoihin.

Tornion LNG-terminaali ja rajalle rakennettava Barents Center työllistävät rakennusaikana jopa 500-600 työntekijää. Yrityksille ja yksityisille töitä on tarjolla myös Pohjois-Ruotsin kaivostoiminnassa, Kiirunan kaupungin siirtourakassa ja Kuusakoski Oy:n kierrätysmateriaaliterminaalissa Torniossa.

Tarve tulee kohdistumaan juuri rakennusalan työntekijöihin.

Pertti Tikkala

Muiden hankkeiden pysyvät työpaikat jäävät vähäisiksi, mutta Barents Centeriin tarvitaan jopa satoja vakituisia työntekijöitä. Siellä tarvittavien ammattien kirjo on myös laajempi, sillä keskukseen tulee muun muassa kaupan alan yrityksiä, elokuvateatteri ja koulu.

Pohjois-Ruotsissa tarjolla on lisäksi runsaasti hoitoalan töitä, erityisesti kesätöitä.

Tarjolla etenkin rakennusalan töitä

Toiveissa on, että suuret rakennusurakat työllistäisivät paikallista työvoimaa. Pääurakoitsijat on jo valittu sekä LNG-terminaaliin että Barents Centeriin.

Pertti Tikkala
Muun muassa näitä työpaikkoja Pertti Tikkala esittelee mielellään.Laura Valta / Yle

– Olen ollut yhteyksissä urakoitsijoihin, jotka näitä hankkeita toteuttavat. Kyllä sieltä on vakuutettu, että heidän intresseissä on käyttää paikallista työvoimaa ja paikallisia yrityksiä. Mutta tietysti niin, että edetään kilpailutusten kautta, toteaa Eures-asiantuntija Pertti Tikkala Lapin TE-toimistosta.

Ensimmäisessä vaiheessa edessä on suuret maansiirto- ja rakennustyöt ja sen jälkeen päästään rakennusvaiheeseen.

– Tarve tulee kohdistumaan aika moninaisesti juuri rakennusalan työntekijöihin, Tikkala summaa.

Työpaikkojen infotilaisuudet kiinnostivat

Hieno asia, että näin paljon työpaikkoja on tulossa.

Jenni Vakkuri

Kun tarjolla on lukuisia projektiluontoisia tai pysyviä työpaikkoja, niistä on tiedotettu laajasti kautta koko Pohjois-Suomen. Tiistaina Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla järjestettiin yhtäaikaa yhteensä kymmenessä TE-toimistossa videoneuvottelu, jossa Pohjois-Suomen ja -Ruotsin työmahdollisuuksista kerrotiin työnhakijoille.

Tiedotustilaisuudet herättivät kiinnostusta, ja tarjolla olevat työpaikat tulevaisuudenuskoa.

– Hieno asia, että näin paljon työpaikkoja on tulossa, koska työttömyys on niin yleistä tällä alueella, kommentoi Kemin TE-toimiston infotilaisuutta kuunnellut Jenni Vakkuri.

Hoiva-alan työtä etsineelle Vakkurille työtä ei tätä kautta löytynyt, sillä hänelle työskentely Ruotsissa ei tällä hetkellä ole mahdollista, mutta rakennusalan ammattilaisten puolesta hän on tyytyväinen.

– Kuulosti todella hyvältä mahdollisuudelta, Vakkuri toteaa.

Lue seuraavaksi