Suksen päältä ampuminen on yhdysvaltalaissotilaalle uusi taito

Jääkäriprikaati kouluttaa parhaillaan yhdysvaltalaisia sotilaita talvisodankäyntiin. Sotilaat ovat olleet tyytyväisiä olosuhteisiin ja kurssin tasoon. Kurssilla on opeteltu muun muassa ampumistaitoja suksien päältä.

Kotimaa
Kouluttaja Adam Quiston Yhdysvaltain asevoimien talvikoulutuskeskuksesta Alaskasta
Kouluttaja Adam Quiston Yhdysvaltain asevoimien talvikoulutuskeskuksesta Alaskasta on tehnyt kynsitulet Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssilla. Nuotion nopea teko on elintärkeää kovassa pakkasessa raskaan hiihdon tauolla.Tapani Leisti / Yle

Jääkäriprikaatissa Sodankylässä on parhaillaan menossa talvisodankäynnin peruskurssi. Kurssille osallistuu suomalaisia sotilaita sekä sotilaita Yhdysvaltain merijalkaväestä ja Yhdysvaltain asevoimien Alaskan talvikoulutuskeskuksesta.

Yhdysvaltalaisista osallistujista osa on kouluttajia. He hakevat kurssilta kansainvälistä vaihtoa.

Yhdysvaltain asevoimien talvikoulutuskeskuksen kouluttaja Adam Quiston on tyytyväinen kurssiin. Quiston kertoo oppineensa uusia taitoa muun muassa tulenteosta, ampumisesta suksien päällä ja esimerkiksi raskaiden kantamusten kanssa hiihtämisestä. Quiston mainitsee uusiksi taidoiksi myös erilaiset kylmiin oloihin sopivat pukeutumistekniikat.

Kylmää Sodankylässä onkin piisannut. Maanantaina lämpömittari näytti 38 astetta pakkasta. Tiistaina pakkasta on Sodankylässä ollut parikymmentä astetta.

Yhteensä amerikkalaisia sotilaita on Jääkäriprikaatissa kouluttautumassa kahdeksan, loput kurssilaisista ovat suomalaissotilaita eri joukko-osastoista. Suomalaiset koulutettavat ja yhdysvaltalaiset koulutettavat ovat harjoitelleet kylmissä oloissa toimimista yhteistyössä. Torstaina päättyvällä kurssilla on yhteensä 30 sotilasta.