1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aasia ajaa Euroopan ohi uusiutuvassa energiassa

Talousvaikeuksissa painiva Eurooppa on taantunut uusiutuvan energian markkina-alueena, ja kasvun painopiste on siirtynyt Aasiaan, erityisesti Kiinaan ja Intiaan.

Ulkomaat
Kiinalaiset työntekijät pystyttävät valtavaa aurinkopaneelia Tianjinissa.
Kiinalaiset työntekijät pystyttivät valtavaa aurinkopaneelia Tianjinissa marraskuussa 2011.How Hwee Young / EPA

Eurooppa on edelleen yksi suurimpia uusiutuvan energian markkina-alueista, mutta investointien painopiste on pitkällisen talouskriisin vuosina siirtynyt Aasiaan. EU-maiden talousvaikeudet ovat vähentäneet energian kysyntää.

– Euroopassa ehkä nyt tämä taloustaantuma vaikuttaa siihen, että sähkön käyttö, energian käyttö on tasaantunut ja vähenee, joten uusille investoinneille ei ole ollut niin paljon tarvetta, Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund sanoo.

Bloomberg New Energy Finance arvioi tammikuisessa raportissaan, että puhtaan energian investoinnit kasvoivat viime vuonna maailmanlaajuisesti ensi kertaa sitten vuoden 2011. Investoinnit kasvoivat 16 prosenttia, 310 miljardiin dollariin eli noin 260 miljardiin euroon.

Bloombergin raportin mukaan uusiutuvien investointeja nosti erityisesti aurinkovoiman rakentamisen vahva kasvu Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

– Vuonna 2014 uusiutuvan energian markkinat kasvoivat suhteellisen nopeasti maailmalla, oikeastaan laman vaikutus ei enää viime vuonna näkynyt, professori Peter Lund sanoo.

Uusiutuvan energian osuus energiankulutuksesta -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Siinä missä Aasiassa uusiutuvan energian markkinat ovat kasvaneet voimakkaasti, Euroopassa kasvu on jäänyt joihinkin prosentteihin.

– Jos Eurooppa on ollut uusiutuvan energian veturi 2000-luvun alkuun saakka ja vähän sen jälkeenkin, niin nyt painopiste näyttää selvästi siirtyvän Aasian puolelle, Peter Lund toteaa.

Euroopalla on edelleen puolellaan vahva teknologiaosaaminen, mutta kilpailutilanne on tulevaisuudessa hankala.

– Jos markkinat eivät kehity suotuisasti Euroopassa, on vain ajan kysymys, että tämä teknologia- ja innovaatiopuoli alkaa siirtyä itään, Lund sanoo.

Etelä-Eurooppa kärsinyt eniten

Pohjoinen Eurooppa on ollut aktiivinen uusiutuvan energian käyttöönotossa, kun taas talousvaikeudet ovat näkyneet erityisen voimakkaasti eteläisessä Euroopassa.

– Jos vaikkapa Espanjassa nyt voimakkaasti investoitaisiin uusiutuviin energialähteisiin, se johtaisi sähkön ylitarjontaan ja tällaisia tilanteita ei ole haluttu, professori Lund sanoo.

Espanja on siis voimakkaasti jarruttanut uusiutuvan energian kasvua.

– Tukimekanismeja on purettu, ja Espanjassa jopa käydään oikeutta siitä, että Espanjan hallitus pyrkii takautuvasti purkamaan joitakin päätöksiä.

Jalkapallokentän kokoinen aurinkopaneeli Espanjan Barcelonassa.
Jalkapallokentän kokoinen aurinkopaneeli Espanjan Barcelonassa kuvattuna toukokuussa 2004.Albert Olive / EPA

Euroopassa on selviä veturimaita, jotka vetävät uusiutuvaa energiaa eteenpäin. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi Saksa, Hollanti, Britannia.

Saksa on viime vuosiin saakka ollut merkittävä päämarkkina-alue tuulivoimalle, aurinkosähkölle ja biopolttoaineille.

– Nämä uusiutuvat energialähteet tuottavat jo neljänneksen sähköstä. Saksa joutuu nyt enemmän miettimään uudentyyppisiä innovaatioita, joilla hallitaan tätä uusiutuvan energian tuotantoa, Peter Lund sanoo.

– Kun tuotannon ja kysynnän pitää olla aina tasapainossa, tähän tasapainotteluun saksalaiset joutuvat paljon entistä enemmän kiinnittämään huomiota.

Tanska tavoittelee kunnianhimoisesti Euroopan ja koko maailman ykkössijaa uusiutuvan energian käyttöönotossa.

Professori Lund kiittelee, että Tanskassa energianhallintaa on tarkasteltu kokonaisvaltaisesti.

– Saksassa, jossa on rakennettu paljon aurinkosähköä ja tuulivoimaa, on nyt pakko vähän hellittää, jotta katsotaan, että energiajärjestelmä toimii kunnolla kaikissa tilanteissa. Tanskassa tämä on huomioitu jo etukäteen, niin että edetään energiajärjestelmän uudistusten kanssa rinta rinnan, Lund sanoo.

Öljynhinnat eivät vielä iskeneet

Öljyn maailmanmarkkinahintojen lasku on tähän mennessä näkynyt enemmän biopolttoaineiden kysynnässä kuin uusiutuvassa sähköntuotannossa.

Peter Lundin mukaan biopolttoaineissa näkyi jo vuonna 2014, että investoinnit vähentyivät.

– Sen sijaan sähköpuolella, tuuli- ja aurinkosähkössä, maailmanmarkkinat ovat kasvaneet eikä öljynhinta näy niissä vielä tässä vaiheessa, professori Lund sanoo.

Pitkällä aikavälillä alhainen öljynhinta voi tietenkin laskea myös kivihiilen ja maakaasun hintaa, mikä tekisi niistä houkuttelevampia energianlähteitä sähköntuotannossa.

– Jos öljynhinnan lasku jää pysyväksi, uskoisin, että tämän vuoden loppupuolella ja ensi vuonna se alkaa näkyä myös muissa energiamuodoissa, Lund arvioi.

Norjalainen tuulivoimapuisto.
Norjalainen tuulivoimapuisto.Björn Sigurdson / EPA

Aasian rooli kasvaa yhä

Aalto-yliopiston professori Peter Lund arvioi, että vuonna 2015 Kiinan ja muiden Aasian maiden rooli uusiutuvassa energiassa edelleen kasvaa.

Lisäksi uusiutuvan energian hinta edelleen laskee ja tukien merkitys liiketoiminnalle vähenee.

– Niin tuulivoiman kuin aurinkosähkön hinta ovat tulleet jo alaspäin, ja tuulivoimaa pidetään jo Keski-Euroopassa melkein yhtä kilpailukykyisenä kuin kivihiilivoimaa, Lund sanoo.

Lund toivoisi, että energia nousisi Suomessa vaaliteemaksi tuleviin eduskuntavaaleihin, jotta energiapoliittisista suunnista saataisiin käytyä hyvä keskustelu.

– Meillä aika vähän energia on koskaan ollut vaaliteema toisin kuin monissa muissa maissa. Aikoinaan Tanskan ja Saksan suuret energiamuutokset ovat lähteneet siitä, että energiasta on keskusteltu suurten eduskuntavaalien alla ja siellä on luotu niitä linjoja, Lund sanoo.

Lue seuraavaksi