EU-kansalaiset suhtautuvat suurella varauksella investointisuojaan

Kymmenet tuhannet EU-maiden kansalaiset vastustavat EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimukseen suunniteltua investointisuojaa. Kauppakomissaari Cecilia Malmström lupaa, että kansalaismielipide otetaan huomioon kauppaneuvotteluissa. Komissio julkaisi tänään kansalaiskyselyn tulokset.

Ulkomaat
TTIP:n vastainen mielenosoitus Helsingissä.
Helsingin keskustassa järjestettiin lokakuussa suurmielenosoitus EU:n neuvottelemaa vapaakauppasopimusta vastaan. Lehtikuva

EU ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet vapaakauppasopimuksesta (TTIP) vuoden 2013 kesästä saakka. Komission saaman neuvottelumandaatin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vapaakauppasopimukseen sisällytettäisiin niinsanottu investointisuoja.

Ehdotuksen mukaan yritykset voisivat viedä valtioita oikeuteen, ja riitoja ratkottaisiin välimiesoikeuksissa. Välimiesoikeuden päätöksistä ei ole valitusoikeutta.

Investointisuojasta uhka vapaakauppasopimuksen syntymiselle

Arvostelijoiden mielestä välimiesoikeudet rikkovat demokratian periaatteita, ja riitoja olisi parempi ratkoa kansallisissa oikeuslaitoksissa. Tiukimmat arvostelijat sanovat, että järjestelmä antaa suuryrityksille mahdollisuuden vaikuttaa valtioiden lainsäädäntöön.

Monissa EU-maissa syttyikin viime vuonna kiperä keskustelu investointisuojasta. Erityisen skeptisiä oltiin Saksassa ja Ranskassa. Investointisuoja alkoi näyttää jopa vakavalta uhkalta koko vapaakauppasopimuksen toteutumiselle.

Vastauksena kansalaisten epäilyille komissio jäädytti vapaakauppaneuvottelut investointisuojan osalta, ja päätti kuunnella kansalaisyhteiskunnan mielipidettä. Komissio avasi internetiin kansalaiskyselyn.

Kysely oli auki maaliskuusta heinäkuuhun, ja se saavutti EU-kansalaisten keskuudessa valtavan suosion. Heinäkuuhun mennessä 145 000 henkilöä tai kansalaisjärjestöä oli jättänyt vastauksensa komission kysymyksiin. Vastauksien analysointiin meni puoli vuotta.

Tänään tiistaina komissio julkaisi kyselyn tulokset.

– Kysely osoittaa selvästi, että EU:ssa tunnetaan vahvaa epäluuloa investointisuojaan, sanoi kauppakomissaari Cecilia Malmström komission tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa komissio aikoo nyt "keskustella vilpittömästi investointisuojasta EU:n jäsenmaiden hallitusten, Euroopan parlamentin sekä kansalaisyhteiskunnan kanssa".

Lisäksi kauppakomissaari painotti, että EU-maiden hallituksilla on jo vanhastaan 1 400 kahdenvälistä investointisuojasopimusta eri maiden kanssa, ja niissä on vastaavanlainen välimiesmenettly kuin mitä EU-kansalaiset ovat laajasti ilmaisseet vastustavansa. Suomella tällaisia sopimuksia on yli 60 maan kanssa.

Komissio läpinäkyvyyspuuskan vallassa

Yhdysvaltojen ja EU:n välistä vapaakauppasopimusta on neuvoteltu alusta alkaen suljettujen ovien takana. Läpinäkyvyyden puute on saanut monen EU-kansalaisen epäilyt heräämään. Myös Euroopan oikeusasiamies Emily O'Reilly kiinnitti huomiota läpinäkyvyyden puutteeseen vapaakauppaneuvotteluissa.

Myös tähän kritiikkiin komissio on vastannut avaamalla neuvotteluja yleisölle aiempaa enemmän. Viime viikolla komissio julkaisi tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan komissio alkaa julkistaa vapaakauppasopimuksen neuvottelutekstejä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun komissio julkistaa vastaavia kaupallisia asiakirjoja.