1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lannoitetehdas Freyjan avaaminen viivästynyt jälleen Kokemäellä

Freyjan lannoitetehtaan tuotannon alku on viivästynyt taas. Kun lannoitetuotanto saadaan vauhtiin, markkinat odottavat ulkomailla ja muun muassa viinitiloilla.

Vanhempi viiniköynnös voi tuottaa runsaankin rypälesadon. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Lannoitetehdas Freyjan alku Kokemäellä Satakunnassa on viivästynyt tuotannon käynnistämisessä ilmenneiden ongelmien takia. Alun perin tehtaan piti toimia jo viime vuoden alkupuolella, mutta tuolloin avaamista lykättiin eteenpäin.

Uusi, noin neljän kuukauden viivästys on aiheutunut muun muassa kaukolämmön liian pienen siirtotehon ja laiteasennusten viivästymisen takia. Myös materiaalien käsittelyssä on tullut vastaan odottamattomia ongelmia.

– Koeajoja tehtiin lokakuussa, mutta todettiin, että prosessin käyttöönotto vaatii vielä lisää kehittämistä. Nyt tavoite on saada tuotanto pysyvään käyntiin helmikuussa, teknologiapäällikkö Rauli Mäkitalo sanoo.

Prosessin käyttöönotto vaatii vielä lisää kehittämistä.

Teknologiapäällikkö Rauli Mäkitalo

Täyteen tuotantoon matkaa

Täydellä teholla tuotanto ei toimi vielä helmikuussakaan. Freyjaan sijoittaneen Timo Rapilan mukaan tehdas toimii täysillä puolen vuoden sisällä aloituksesta.

Vuosituotannon tavoite on 10 000 tonnia monoammoniumfosfaattia. Sitä käytetään kastelulannoitteena muun muassa kasvihuoneissa ja esimerkiksi viininviljelyssä.

Markkinat muilla mailla

Sijoittaja Rapila uskoo edelleen vahvasti tuotannon olevan kannattavaa viivästyksestä huolimatta. Markkinoita on hänen mukaansa erityisesti ulkomailla: tuotannosta vain kaksi prosenttia myydään kotimaahan.

Laatu on tärkeintä.

Sijoittaja Timo Rapila

– Laatu on tärkeintä, eikä siksi ole ollut syytä kiirehtiä tarpeettomasti tuotannon aloittamista, Rapila sanoo.

Freyjan tehtaalla on tällä hetkellä yhdeksän työntekijää. Jatkossa on tarkoitus palkata lisää työvoimaa.

Frayjan tehdasta on rakennettu Kokemäellä lakkautetun Styrochemin polystyreenitehtaan tiloihin. Kokemäen kaupunki on saanut Freyjalta pyynnön, että yhtiö saisi muuttaa kaupungin kanssa sopimiaan laina- ja vuokraehtoja tuotannon käynnistämisen ongelmien takia.