Ruotsin poliisi rakastaa tiedusteluoikeuksiaan

Ruotsin turvallisuusviranomaiset pitävät verkkotiedustelua välttämättömänä terrorismin torjunnassa. Suomessa puolustusvoimille ja suojelupoliisille ehdotetaan samankaltaisia oikeuksia.

politiikka
Ruotsin turvallisuuspoliisin toimipiste Solnassa.
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon toimipiste Solnassa.Säkerhetspolisen

Pitääkö poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten voida valvoa massamitassa yksityistä viestiliikennettä verkossa? Ehdottomasti, jos asiaa kysyy Ruotsin poliisiministeriltä.

– Terroristithan eivät kirjoita aikeitaan paperilapuille tai sanomalehtiin. He viestivät salassa keskenään ja tätä meidän on voitava seurata, sanoi sisäministeri Anders Ygeman Yle Uutisille Sälenin turvallisuuskonferenssia.

Ruotsissa säädettiin 2008 kiistelty laki, joka antaa viestitiedustelulaitos FRA:lle oikeudet valvoa Ruotsin rajat ylittävää viestiliikennettä.

Lain seurauksia on pohdittu muun muassa Suomessa, jonka viestiliikenteestä suuri osa kulkee Ruotsin kautta.

Kaksi iskua torjuttu FRA:n avulla

Turvallisuuspoliisi Säpo kertoo torjuneensa viime vuosien aikana kaksi maassa valmisteltua terrori-iskua juuri FRA:n ja tehokkaan ulkomaatiedustelun avulla.

– Armeijan tiedustelupalvelun ja FRA:n tiedot ovat täysin välttämättömiä, jotta voimme torjua terrori-iskuja Ruotsissa. Ilman niitä emme löydä ihmisiä, jotka ovat matkalla tänne, Säpon johtaja Anders Thornberg sanoi.

Suomessa puolustusministerille luovutetaan tänään keskiviikkona mietintö, jossa armeijalle ja supolle esitetään valtuuksia verkkovalvontaan ja ulkomaantiedusteluun.

Myös ruotsalaisministeri toteaa, että viranomaisten harjoittama vakoilu ole ongelmatonta.

– On tasapainoteltava ja varjeltava yhteiskunnan avoimuutta ja demokratiaa, sanoo Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman, mutta lisää, että myös terroristit uhkaavat juuri näitä arvoja.

– Emme voi olla naiiveja ja luopua terrorin vastaisista välineistä.

Jyrki Hara, Sälen
Yle Uutiset