Charlie Hebdon kansikuva itkevästä Muhammedista jakaa mielipiteitä ja herättää tunteita

Monissa maissa, muun muassa Britanniassa ja Yhdysvalloissa, suurimmat tiedotusvälineet ovat jättäneet näyttämättä ennakkoon julkaistun kansikuvan. Charlie Hebdo ilmestyy keskiviikkona jättipainoksena.

Vapaaehtoiset työntekijät tarkastivat keskiviikkona ilmestynyttä Charlie Hebdo -lehteä Villabessa. Kuva: Martin Bureau / AFP

Pariisissa viime viikolla terrori-iskun kohteeksi joutuneen Charlie Hebdo -lehden kansikuvaa on monissa muslimien kommenteissa pidetty loukkaavana, koska kuvassa on profeetta Muhammed. Lehden toimituskunta sanoo haluavansa osoittaa, ettei se taivu fundamentalistien vaiennusyrityksiin.

– Tämä on meidän kantemme. Ei se, jonka terroristit halusivat meidän piirtävän. En ole huolissani. Luotan ihmisten älykkyyteen, huumorin älykkyyteen, sanoo kuvan piirtänyt Renald Luzier.

Charlie Hebdo ilmestyy keskiviikkona, mutta kansikuva on jo julkaistu eri puolilla maailmaa. Kuvassa kyynelehtivä Muhammed pitelee "Minä olen Charlie" -kylttiä, jollaisia on kannettu iskun uhrien kunniaksi järjestetyillä marsseilla. Kannen tekstin mukaan kaikki on annettu anteeksi.

Muun muassa Egyptissä valtiollinen Dar al-Ifta -lehti on tuominnut kannen kuvan epäoikeudenmukaiseksi provokaatioksi maailman puolentoista miljardin muslimin tunteita vastaan. Iranissa Tabnak-lehti sanoi Charlie Hebdon jatkavan Muhammedin loukkaamista.

Pariisissa muslimien uskonnolliset johtajat ovat vedonneet yhteisöönsä, jotta se pysyisi rauhallisena ja muistaisi sananvapauden merkityksen.

Painoksia kuudella kielellä

Arabimaiden lisäksi myös monet Euroopan tiedotusvälineet ovat jättäneet kansikuvan julkaisematta. Se puuttuu muun muassa tanskalaisesta Jyllands-Postenista, jonka pilakuvat vuonna 2006 laukaisivat suuria mellakoita muslimimaissa. Britanniassa kuvaa ei ole yleisradioyhtiö BBC:n verkkosivulla eikä useimmilla sanomalehdillä.

Yhdysvalloissa tiedotusvälineet ovat olleet yhtä varovaisia. Esimerkiksi The New York Times tyytyy kuvailemaan kantta, ja suuret tv-kanavat ovat niin ikään jättäneet sen julkaisematta. Poikkeuksiakin kuitenkin on, muun muassa The Wall Street Journal. 

Charlie Hebdon tämänviikkoisesta painoksesta kaavaillaan jopa kolmen miljoonan kappaleen suuruista. Ranskan kielen lisäksi lehti ilmestyy italiaksi ja turkiksi sekä sähköisenä englanniksi, espanjaksi ja arabiaksi. Päätoimittaja Gerard Biardin mukaan turkinkielinen painos on tärkein, koska uskonnon ja valtion erottaminen on Turkissa vaikeuksissa.

Lehden sisällöstä saatujen ennakkotietojen mukaan Pariisin iskun tehneet miehet ovat mukana pilakuvissa. Yhdessä toinen kysyy paratiisissa, missä ovat 70 neitsyttä, ja toinen vastaa: Charlie Hebdon piirtäjien luona. Lehdessä on myös surmattujen pilapiirtäjien töitä, ja siinä irvaillaan vakiintuneen linjan mukaisesti uskonnoille laidasta laitaan.