Hyppää sisältöön

Saksan muslimit marssivat terroria ja suvaitsemattomuutta vastaan

Liittokansleri Angela Merkel osallistui tilaisuuteen, jossa laskettiin seppele Pariisin uhreille ja korostettiin, että ihmiset tarvitsevat toisiaan uskonnoista riippumatta.

Mielenosoittaja kantoi Saksan ja Turkin lippua Berliinissä tiistaina. Kuva: John Macdougall / AFP

Tuhannet ihmiset ovat liittyneet Saksan muslimineuvoston järjestämään mielenosoitukseen, jolla halutaan torjua pelkoa ja vihaa islaminuskoa vastaan ja muistaa Pariisin terrori-iskujen uhreja. Berliinissä järjestettävään tilaisuuteen osallistuu myös kristittyjen ja juutalaisten uskonnollisia johtajia ja Saksan poliittista johtoa.

Saksan muslimineuvoston johtaja Aiman Mazyek julisti Brandenburgin portilla järjestetyssä tilaisuudessa ranskaksi: – Olen juutalainen, olen muslimi.

Liittokansleri Angela Merkel ja puolet hänen hallituksestaan olivat vieraina seremoniassa, jossa laskettiin seppele Ranskan suurlähetystön eteen ja luettiin väkivallan tuomitsevia säkeitä Koraanista. Seppele oli muotoiltu värillisistä kynistä symbolina sananvapaudelle.

Gauck kehui maahanmuuton vaikutuksia

Aiemmin tiistaina pitämässään puheessa Merkel suomi maahanmuuttovastaisia Pegida-marsseja, jollainen järjestettiin viimeksi maanantaina Dresdenissä.

– Ihmisryhmien syrjiminen uskonnon vuoksi ei kunnioita vapaan valtiomme arvoja. Se ei sovi yhteen perusarvojemme kanssa. Se on ihmillisesti väärin. Muukalaisvihalla, rasismilla, ääriliikkeillä ei ole paikkaa täällä, Merkel sanoi. 

"Olemme kaikki saksalaisia", kuului tilaisuuteen osallistuvan Saksan liittopresidentin Joachim Gauckin viesti. Ihmisillä voi olla erilaiset poliittiset mielipiteet ja kulttuuriset ja uskonnolliset taustat, mutta demokraatteina he kunnioittavat ja tarvitsevat toisiaan, Gauck sanoi.

– Saksasta on tullut maahanmuuton ansiosta monimuotoisempi uskonnollisesti, kulttuurisesti ja henkisesti. Se on tehnyt maastamme menestyvän, kiinnostavan ja miellyttävän, Gauck sanoi.

Saksassa on neljän miljoonan muslimin vähemmistö. Useimpien juuret ovat Turkissa. Koko kansasta he muodostavat viisi prosenttia.