Ukrainalaisen bussin raketti-isku: Uhriluku kasvaa

Isku on alkaneen vuoden tuhoisin Itä-Ukrainassa.

Ulkomaat
Raketti-iskussa tuhoutunut matkustajabussi Ukrainassa.
Raketti-iskussa tuhoutunut matkustajabussi Itä-Ukrainassa.AFP / Lehtikuva

Itä-Ukrainassa tapahtuneen linja-autoiskun uhriluku on kasvanut yhteentoista. Matkustajabussia oli ilmeisesti ammuttu raketinheittimellä separatistien hallussa pitämällä alueella lähellä Volnovahan kaupunkia. Uhreista seitsemän oli naisia ja neljä miehiä.

Lähes 20 loukkaantui. Paikallisen poliisin mukaan laukaistu raketti olisi harhautunut, ja sillä olisi ollut tarkoitus iskeä Ukrainan hallituksen joukkojen tarkastuspisteeseen.

Valokuvissa bussin kylki ja istuimet ovat lukuisten reikien lävistämät. Isku on alkaneen vuoden tuhoisin Itä-Ukrainassa.

Linja-auto oli aloittanut matkansa Donetskin kaupungista. Donetskin kapinallisten perustamaa ns. kansantasavaltaa edustavat ovat kiistäneet separatistien osuuden tapahtuneessa. Heidän mukaansa vaikuttaa siltä, että bussia olisi tulitettu käsiaseella eikä räjähteellä.

– Epäilen todella, että olisimme voineet iskeä jonnekin niin kauas kuin Volnovahaan asti asemistamme, sanoo separatistijohtaja Andrei Purgin uutistoimisto AFP:lle.

Separatistit ja Ukrainan hallituksen joukot ovat toistuvasti syyttäneet toisiaan harhaiskuista, joissa on kuollut siviilejä. Ukrainalainen kenraali kertoi parlamentille, että kapinalliset olisivat iskeneet asuinalueelta ja pyrkineet provosoimaan ukrainalaissotilaita vastaamaan tuleen, jotta hallituksen joukot saattaisivat surmata useita siviilejä.

Sodan osapuolet panevat toistensa syyksi myös tulitauon rikkoutumisen Itä-Ukrainassa. Alueen konfliktista on tullut kuolonuhrien määrässä Euroopan synkin sitten Balkanin sodan 1990-luvulla. Ainakin 4 700 on saanut surmansa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiistää tyystin, että Venäjä olisi osapuoli Itä-Ukrainan sodassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters